Nytt kvarter med passivhus på den skånska kusten

Nytt kvarter med passivhus på den skånska kusten

Gröna takoaser i Indonesien, områdets historia som gammalt fiskeläge och italienska och spanska innergårdar är några av influenserna i det nya kvarteret Morgondoppet på den skånska kusten.

Hjärnorna bakom de fem nya passivhusen i det nya mikrokvarteret Morgondoppet är konceptutvecklaren och VD:n på Emrahus Robin Berkhuizen  och arkitekten Marco Pusterla.

En bild av en grön oas på ett tak i Indonesien har enligt Emrahus stått modell för husens takträdgårdar med trädäck och odlingslådor djupa nog för att plantera fruktträd. På första plan förlängs det öppna vardagsrum och köket med ett  inramat trädgårdsrum med inspiration från spanska och italienska innergårdar och från medelhavet har man även hämtat  idén om att förse rummen med ett rikt ljusflöde med genomgående franska balkonger i alla rum.

Borstahusen_Kök-1

Illustration: Emrahus

Passivhusen kommer att certifieras enligt FEBY 18 och innehålla flera gröna element som sedumtak och möjligheter till elbilsladdning.

Morgondoppet 2

Illustration: Emrahus

Husens arkitektur hämtar även inspiration från Borstahusen fiskehistoria. Takens vågformade takprofiler och takräckenas fiskenätsform med plats för gröna klätterväxter ska enligt Emrahus föra tankarna till havet och förstärkas av  fasaden i skimrande fiskfjällsformat skiffer på en bas av tegel som är typisk för området.

Morgondoppet 3

Illustration: Emrahus

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.