Ny vätgasanläggning viktigt steg mot fossilfri industri

Ny vätgasanläggning viktigt steg mot fossilfri industri

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Metallforskningsinstitutet Swerims nya vätgasanläggning i Luleå invigdes nyligen med målet att minska CO2-utsläppen från den metallproducerande industrin.

Efter ett och ett halvt års väntan klipptes sidenbandet till den nya anläggningen den 15 oktober. Den nya elektrolysören för vätgas, med infrastruktur till forskningsinstitutets försökshallar, ger förutsättningar för banbrytande forskning kring vätgas och viktiga steg mot den fossilfria industrin.

− Vi har en stor klimatutmaning i samhället. På Swerim arbetar vi sedan länge med många projekt för åtgärder att minska koldioxidutsläppen, och där kommer vätgas in som ett spännande verktyg. Vi vet att det fungerar i laboratorieskala och nu ska vi göra det här till industriella processer, säger Göran Carlsson på Swerim.

Annons

Potentiella användningsområden för industrin är exempelvis fossilfri framställning av stål och metaller, vätgasbaserad uppvärmning av ugnar, eller produktion av ”råvaror” för petrokemisk industri. Anläggningen blir också intressant för pilotforskning inom koldioxidavskiljning (CCU, Carbon Capture, Utilization). Eftersom anläggningen med infrastruktur kommer att utgöra en permanent och flexibel anläggning på Swerim finns stora möjligheter att erbjuda forskning åt både svensk och internationell basindustri.

Vätgasanläggningen är nu formellt invigd, men det blir om sex veckor som den används första gången i skarpt läge på Swerim. Det handlar då om projektet FResMe (From Residual Steel Gases to Methanol), ett EU-finansierat projekt som går ut på att omvandla masugnsgaser från stålindustrin till metanol. Metanolen ska sedan inom projektet användas för att driva en färja ägd av Stena. Den nya vätgasanläggningen är en investering på 12 miljoner.

Foto: Maria Åsén

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.