ANNONS
Restprodukt kan bli del av mineralullstillverkning
Sara Rosendahl Foto Swerim

Restprodukt kan bli del av mineralullstillverkning

annons
ANNONS

Möjligheten att ta tillvara på anodiseringsslam och använda det som sekundär råvara i mineralullsframställning utforskas i ett nytt forskningsprojekt.

Idag deponeras merparten av anodiseringsslam, en restprodukt från aluminiumindustrin. Materialet är finkornigt och blött, men är förhållandevis rent och består till största delen av aluminiumhydroxid. AluKrets-II, ett nytt forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, fokuserar på möjligheterna att istället nyttiggöra restprodukten så att deponi av anodiseringsslam kan upphöra.

LÄS MER: Forskningsprojekt ska öka användningen av återvunnet aluminium

Även om deponering av anodiseringsslam är ett känt problem inom aluminiumindustrin så är nyttjandet av detta inom mineralullsindustri ett nytt och outforskat användningsområde.

– Projektets mål är att ta fram information som ger svar om det är möjligt att använda anodiseringsslam som sekundär råvara för mineralull utan negativa konsekvenser. Det ska bli spännande att driva projektet och jag ser fram mot att jobba nära industrin i ett projekt som kan leda till minskad miljöpåverkan, säger Sara Rosendahl, Swerim, projektledare för AluKrets-II.

Förutom Swerim deltar Hydro Extrusion Sweden, ProfilGruppen, Klarvik, Ahlins och Paroc i projektet, som har en total budget på 1,96 miljoner kronor.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.