Mineralullsproducenter tar nästa steg mot fossilfri produktion

Mineralullsproducenter tar nästa steg mot fossilfri produktion

ANNONS

Annons

Den europeiska branschorganisationen för mineralullstillverkare, European Insulation Manufacturers Association (Eurima), har publicerat en principförklaring för hur man vill bidra till att uppnå ett fossilfritt samhälle.

Med A climate-neutral building stock: Mineral wool’s important contribution to bringing EU greenhouse gas emissions to net-zero by 2050 visar branschen att de ansluter sig till EU:s mål att utsläpp av växthusgaser minskar till noll netto-utsläpp till 2050.

Åtagandet handlar om att delvis energieffektivisera det existerande byggnadsbeståndet till netto noll-utsläpp men också att medlemmarna ser över tillverkningen och fasar ut alla fossila komponenter och bränslen i den egna produktionen.

– För att Eurimas vision om ett fossilfritt byggande och byggnadsbestånd i EU ska bli verklighet behöver politikerna snarast besluta om en rad kraftåtgärder. Bland annat behöver man enas om ett renoveringsprogram, sätta ett högre pris på koldioxid, införa fler energieffektiviseringsåtgärder och en plan för cirkulär ekonomi i byggsektorn, säger Mats Björs, vd på Swedisol.

Eurima anser också att politikerna behöver besluta om att byggnader måste bli en del av EU:s European Green Deal och att kriterier måste sättas för både drift av byggnader samt tillverkning av material i övergången till koldioxidfria byggnader.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.