ANNONS
White vinner Plåtpriset för ny akutvårdsmottagning
Foto Anders Bobert

White vinner Plåtpriset för ny akutvårdsmottagning

annons
ANNONS

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus har utsetts till vinnare av Plåtpriset 2020.

– Vi är otroligt glada över att vinna Plåtpriset 2020. Vinsten och juryns fina motivering är ett fantastiskt kvitto på att vi tillsammans med alla involverade i projektet har lyckats skapa en funktionell, vacker och hållbar vårdmiljö, säger Helena Polgård, ansvarig arkitekt på White.

Vinnaren utsågs i samband med PLÅT20 i Stockholm. Priset delas ut av PLÅT20 och Svensk Byggplåt i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande. Priset tilldelas en svensk arkitektbyrå som under 2019 färdigställt en byggnad på svensk mark, där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

“PLÅTPRISET 2020 tilldelas en byggnad som på ett modest sätt lyckats vända ett konventionellt uppdrag med ett specifikt program, till god arkitektur. Med återvinningsbara material och en funktionell utformning, står byggnaden placerad i nutid – väl förberedd för framtiden. Särskilt viktiga är fasadens mellanrum, vilka ger uterum för dem som behöver andrum. Utmaningen med solavskärmning och interiöra hygienkrav, har lösts genom utanpåliggande aluminiumgardiners skydd och transparens. Med ljusspel och reflektioner ger dessa paneler fasaden ett distinkt uttryck till en vårdbyggnad som lyckas generera syre, ljus och hopp,” lyder juryns motivering.

Fasad av aluminium

Den nya akutvårdsmottagningen vid Danderyds sjukhus invigdes i november 2019. Byggnaden består av sju våningsplan dimensionerade för 95 000 patienter per år och 1000 medarbetare. Den nya akutvårdsbyggnaden ingår i en omfattande ny- och ombyggnation av Danderyds sjukhus genomförd av Locum, Region Stockholms fastighetsbolag. Fasaden är gjord av aluminium, en silverbox vars gestalt förändras då man rör sig runt den och beroende på väder. Balkonger och perforerade lameller utgör ett skyddande lager mot solvärme och fungerar som utanpåliggande gardiner. Balkongerna underlättar även för skötsel av fasaden och patienter och personal kan komma ut och hämta luft utan att behöva lämna avdelningarna. Samtliga plåtslageriarbeten har utförts av LW Sverige AB.

Den nya akutvårdsbyggnaden har preliminärt certifierats Miljöbyggnad Guld.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.