Nytt bostadsprojekt i Haninge – japansk minimalism möter skandinavisk design

Nytt bostadsprojekt i Haninge – japansk minimalism möter skandinavisk design

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det nya projektet Brf Bonsai i Vega, Haninge, genomförs av bostadsutvecklaren Ekeblad Bostad i samarbete med fastighetsbyrån Alexander White. Området kommer att innehålla flerbostadshus med 42 lägenheter och planerad säljstart är hösten 2024.

– Projektet syftar till att integrera boendemiljön med den omgivande naturen i Vega, något som verkligen återspeglas i designen. Brf Bonsai kommer att smälta in i området och erbjuda något utöver det vanliga, säger Magnus Ohlsson, fastighetsmäklare Alexander White.

Bevarar befintliga träd och grönområden

Just nu pågår planeringen av det nya bostadsprojektet Brf Bonsai i den framväxande stadsdelen Vega söder om Stockholm. De 42 lägenheterna kommer att byggas mitt i ett av Vegas villaområden med ambitionen att bevara så mycket som möjligt av de befintliga träden och grönområdena. Ett av de mest utmärkande dragen i Brf Bonsai är innergården som inte bara är tänkt som genomfart, utan också som en samlingsplats för de boende där man i största möjliga mån vill integrera den befintliga flora som finns på platsen. Lägenheterna varierar från två till fyra rum och kök, inklusive unika fyrarumslägenheter med loft, och utmärker sig med en arkitektonisk design präglad av varierande takhöjder och stora fönster. Designen är baserad på “japandi”, en kombination mellan japansk minimalism och skandinavisk design, något som Magnus Ohlsson tror kommer att tilltala många.

– Japandi är ett koncept med enkelt formspråk – rena linjer, mycket träinslag och stora glaspartier. Det inkluderar också neutrala färger som är tänkt att tillför ett lugn. Både exteriör och interiör har det här konceptet, vilket gör att allt hänger ihop och helheten blir tydlig. Det passar in väl i området och smälter in i naturen. Brf Bonsai ger helt enkelt en varm och fin känsla, särskilt den japanskinspirerade innergården, säger Magnus Ohlsson.

Unikt läge

De nya bostäderna i Brf Bonsai kommer att erbjuda både närhet till naturområden som Tyresta nationalpark och pendlingsmöjligheter till Stockholms innerstad. Magnus Ohlsson och hans kollega Mimmi Rockborn har god erfarenhet från liknande projekt efter många år som nyproduktionsmäklare och de ser båda stora möjligheter med Brf Bonsai – framför allt när det kommer till läget. Att husprojektet planeras att uppföras mitt i ett villakvarter spås dessutom fånga intresset från en bredare målgrupp.

– Mycket av det som byggs nu i området förläggs i anslutning till stationen i Vega, med Brf Bonsai har man istället valt att lägga det i ett befintligt villaområde. Det kan leda till att en äldre målgrupp, som kanske vill ta steget att flytta från sin villa till en lägenhet, vågar det i och med att det inte blir en sådan stor kontrast, säger Mimmi Rockborn och Magnus Ohlsson fyller i:

– Att kunna bo i högkvalitativ nyproduktion i ett villakvarter är mycket ovanligt. Man får det bästa av två världar – låga hus i en harmonisk miljö, insprängt i naturen. Det är också anpassat för att smälta in i naturen just av anledningen att det ligger i ett villaområde – att man på så sätt också tar hänsyn till de kringboende.

Annons

Med hållbarhet i fokus

Förutom att erbjuda väldesignade och välplanerade lägenheter har Ekeblad Bostad och Brf Bonsai stort fokus på hållbarhet. Det syns bland annat i materialvalen och energieffektiva lösningar som klarar kraven för gröna bolån. Ekeblad har som mål att alla deras bostäder ska vara klimatpositiva till år 2030. Det innebär att det ska släppas ut så lite växthusgaser som möjligt när byggmaterialen tillverkas och i husens energianvändning – de utsläpp som ändå sker ska kompenseras med förnybar energi och kolinlagring. Brf Bonsai byggs till stora delar av trä, vilket minskar koldioxidbelastningen och fasaden består av värmebehandlat trä (Thermowood), vilket inte kräver någon ytterligare kemisk behandling som gör det både hållbart och underhållsvänligt. Dessutom förses alla hus med bergvärme och solceller. Att bostäderna har ett stort hållbarhetsfokus tror fastighetsmäklarna från Alexander White är viktigt för många köpare idag.

– Det är absolut något som allt fler efterfrågar och kräver, så det känns såklart väldigt positivt att vi och Ekeblad kan erbjuda det. I det stora hela finns det mycket som är unikt med Brf Bonsai och vi har redan fått en del intresseförfrågningar. Nu ser vi fram emot säljstart i höst, avslutar Mimmi Rockborn.

FAKTA

Typ: Flerbostadshus

Antal lägenheter: 42

Upplåtelseform: Bostadsrätter

Boyta: 55-84 kvm

Antal rum: 2-4 RoK, 4 RoK – loft

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.