SSAB:s dotterbolag blir först att leverera fossilfria byggprodukter i stål

SSAB:s dotterbolag blir först att leverera fossilfria byggprodukter i stål

ANNONS

Annons

Ruukki Construction, ett dotterbolag i SSAB-koncernen, har förbundit sig att bli det första företaget att erbjuda sina kunder fossilfria byggprodukter i stål, tillverkade av stål baserat på SSAB:s HYBRIT-teknik.

– Användningen av fossilfritt stål är ett viktigt steg för att Ruukki ska kunna förverkliga hållbarhetslöftet ’Mot koldioxidneutrala byggprodukter’. Vi har förbundit oss att utveckla vårt erbjudande så att våra kunder kan minska sina koldioxidutsläpp, och vi söker kunder att samarbeta med för att skapa en fossilfri värdekedja under hela byggnadens livscykel, säger Sami Eronen, vd för Ruukki Construction.

Planen är att lansera produkterna i kommersiell skala på marknaden år 2026. Innan dess hoppas Ruukki kunna genomföra pilotprojekt med fossilfritt stål tillsammans med utvalda kunder.

Nytt genombrott

HYBRIT-initiativet startades 2016 av de tre ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall. Pilotanläggningen för produktion av fossilfri järnsvamp i Luleå togs i drift 31 augusti 2020 och 24 mars 2021 valdes Gällivare som plats för den planerade demonstrationsanläggningen för produktion i industriell skala.
Med HYBRIT avser SSAB, LKAB och Vattenfall skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål, med fossilfria pellets, fossilfri el och vätgas. Målet är att i princip eliminera koldioxidutsläppen från processen genom att fullt ut använda fossilfria insatsvaror och fossilfri energi i värdekedjans samtliga delar. I stället blir utsläppen vatten.

Den 21 juni i år meddelade SSAB, LKAB och Vattenfall att de nu har lyckats producera världens första vätgasreducerade järnsvamp i pilotskala.

– Detta teknikgenombrott är ett avgörande steg på vägen mot fossilfritt stål. Potentialen går inte att underskatta. Det innebär att vi kan klara klimatmålen i Sverige, Finland och bidra till att minska utsläpp i hela Europa. Det skapar samtidigt jobb och exportframgångar. Med SSABs omställning minskar vi koldioxidutsläppen med 10 procent i Sverige och 7 procent i Finland. Med höghållfast fossilfritt stål hjälper vi också våra kunder att stärka deras konkurrenskraft. Redan i år kommer vi att leverera mindre mängder stål tillverkat med vätgas till kund och 2026 kommer vi att leverera fossilfritt stål i stor skala, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.