H2 Green Steel miljardsatsar på grön vätgas

H2 Green Steel miljardsatsar på grön vätgas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

H2 Green Steel och det globala energibolaget Iberdrola inleder ett partnerskap för att bygga en 1 GW-anläggning för produktion av grön vätgas på den Iberiska halvön.

Iberdrola kommer att leverera förnybar energi till anläggningen, och H2 Green Steel kommer även att bygga och driva en DRI-anläggning med kapacitet att producera cirka 2 miljoner ton direktreducerad grön järnsvamp per år. H2 Green Steel undersöker också möjligheten att etablera en produktionsanläggning i anslutning till DRI-anläggningen som kan producera 2,5 till 5 miljoner ton grönt stål årligen.

Investeringen uppgår till 2,3 miljarder euro, motsvarande drygt 23 miljarder svenska kronor, uppger H2 Green Stel som också bygger en vätgasbaserad stålanläggning i Boden.

– Med Bodenprojektet som förlaga så skapar vi på H2 Green Steel, tillsammans med Iberdrola, ännu en europeisk plattform för ökad storskalig produktion av grön vätgas och grönt stål. Genom att arbeta tillsammans med en världsledande energipartner kan vi påbörja vår tillväxtresa och samtidigt minska anläggningstekniska risker i Bodenprojektet. Den ovärderliga erfarenhet och teknologi som Iberdrola tillför kommer att hjälpa till att ta H2 Green Steels gröna stål till nästa nivå, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.

Annons

Produktionen är tänkt att starta under 2025 eller 2026.

– Grön vätgas kommer att spela en avgörande roll i att minska utsläppen inom den tunga industrin, till exempel i processer som stålproduktion. Innovativa projekt som detta hjälper till att påskynda kommersialiseringen av större och mer sofistikerade elektrolyser, vilket i sin tur kommer att göra grön vätgas mer konkurrenskraftig, säger Aitor Moso, Director of Liberalized Business på Iberdrola.

– Vi är stolta och glada över att samarbeta med Iberdrola. Storskalig produktion av grön vätgas är nyckeln till att ställa om tung industri till hållbar verksamhet. Vi delar ambitionen att radikalt ta ner koldioxidutsläppen i industrier som är svåra att ställa om. Samarbetet möjliggör en ökad produktion av grönt stål och påskyndar den nödvändiga omställningen av europeisk stålindustri, säger Henrik Henriksson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.