Världens första storskaliga anläggning för grönt stål

Världens första storskaliga anläggning för grönt stål

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I den största privata kapitalresningen i Europa i år, reser H2 Green Steel runt 18 miljarder kronor från en grupp investerare som leds av Altor, GIC, Hy24 och Just Climate. Rundan kommer att finansiera världens första storskaliga gröna stålverk och Europas största vätgasanläggning.

Investeringsrundan leds av nya investeraren Hy24 tillsammans med Altor, GIC och Just Climate som investerat i bolaget tidigare. Transaktionen omfattar också nya investerarna Andra AP-fonden och Temasek, liksom som en grupp befintliga investerare som fortsätter att stötta H2 Green Steel med kapital, däribland AMF, Cristina Stenbeck, Hitachi Energy, IMAS Foundation, Kinnevik, Schaeffler, Vargas och Wallenberg Investments ägarbolag FAM.

CO2-utsläpp minskar med 95 %

Intäkterna från rundan kommer att användas till upprättandet och utvecklingen av H2 Green Steels storskaliga gröna stålverk i Boden. Markarbete har pågått där sedan sommaren 2022 och genom denna transaktion tar H2 Green Steel ytterligare ett stort steg mot att starta anläggningen i slutet av 2025.

Anläggningen kommer att leverera stål med upp till 95 procent lägre CO2 utsläpp än stål som produceras med masugnsteknik. Detta möjliggörs genom att ersätta kolet i produktionsprocessen med vätgas som produceras på plats i Europas största elektrolysör med el från förnyelsebara källor. Nästa generations teknik och digitalisering, tillsammans med en för branschen helt ny ambitionsnivå i frågor som cirkularitet och återvinning kommer att göra detta stålverk till det första av sitt slag.

– Kalibern av investerare som backar oss är imponerande. Några av världens mest professionella institut, investerare och industriella bolag ansluter sig till denna runda och vi är stolta över att de alla delar vår syn på hållbarhet som en ledstjärna. 18 miljarder är den största privata kapitalresningen i Europa i år och aptiten för att investera i oss är bevis både för vårt starka affärscase och marknadens efterfrågan på grönt stål, säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.

Hoppas på brett deltagande

– Detta är starten av fossilbefriandet av basindustrin i industriell skala. Stora investeringar i hela sektorn kommer att vara nödvändiga de närmaste årtionden för att göra det möjligt för våra kunder att producera gröna slutprodukter och därigenom nå sina klimatmål. Vi hoppas att denna finansiering kommer att bidra till att påskynda ett nödvändigt och brett deltagande från kapitalmarknaden i fossilbefriandet av branscher som är svåra att ställa om, säger Otto Gernandt, Finanschef på H2 Green Steel.

Sedan lanseringen 2021 har H2 Green Steel dragit in mer än 21 miljarder kronor i tre finansieringsrundor. H2 Green Steel avslutade Serie A-rundan med 946 miljoner kronor i maj 2021 och tillkännagav den stängningen av Serie B1-rundan på drygt 3 miljarder kronor i oktober 2022. På skuldsidan meddelade H2 Green Steel under 2022 strukturen för sin skuldfinansiering på 38 miljarder kronor och förnyade finansieringsåtaganden i juli 2023.

Annons

Morgan Stanley & Co International plc har varit ensam finansiell rådgivare till H2  Green Steel i denna privata kapitalresning.

Kommentarer från investerare:

– Vi är glada över att ta en roll som en av de ledande investerarna och på ett betydande sätt öka vårt engagemang i H2 Green Steel i nästa viktiga fas då företaget ska bygga världens första storskaliga anläggning för grönt stål. Under Altors 20-år har partnerskap i stora industriella transformationer varit kärnan av vad vi gör. H2 Green Steel passar också perfekt ihop med Altors allt fler investeringar inom den gröna omställningen. Vi ser fram emot att fördjupa samarbetet med ledningen och stötta bolaget på vägen framåt, säger Klas Johansson, co-managing Partner på Altor.

– Sedan vår första investeringsrunda har H2 Green Steel gjort betydande framsteg i att bygga världens första gröna stålverk. Vi kommer att fortsätta stötta ledningen i arbetet med detta projekt som är det första i sitt slag i denna bransch som är svår att fossilbefria. Som en långsiktig investerare är vårt åtagande att bidra med kapital för att utveckla lösningar som ställer om ekonomin, säger Choo Yong Cheen, Chief Investment Officer Private Equity på GIC.

– H2 Green Steel i Boden är det mest avancerade storskaliga, gröna industriprojektet i världen. Det är banbrytande i att ställa om en industrisektor som stål, som betraktas vara svår att fossilbefria. Investeringen som Hy24s vätgasinfrastrukturfond gör kommer att stötta H2 Green Steels ambition att på ett väsentligt sätt omforma stålmarknaden och bistå sina kunder och partner med ett grönt alternativ. Detta är en del av Hy24s åtaganden för att hjälpa industrin att nå netto-noll, säger Pierre-Etienne Franc, VD på Hy24.

Satsar på svåromställda

– När vi etablerade Just Climate var det för att investera i de industrier som är svåra att ställa om och som genererar några av de högsta nivåerna av koldioxidutsläpp. Att fossilbefria stålindustrin är en kritisk del av denna industriella omställningsprocess och vi är glada över att vara en del av den grupp investerarare som lett denna runda och idag meddelar sitt stöd för verksamheten, säger Shaun Kingsbury CBE, co-Chief Investment Officer på Just Climate.

Om H2 Green Steel
H2 Green Steel (H2GS AB) grundades 2020 med ambitionen att påskynda industrins klimatomställning med hjälp av grön vätgas. Stål, som orsakar stora koldioxidutsläpp, är H2 Green Steels första branschvertikal. H2 Green Steels grundare och största aktieägare är investmentbolaget Vargas, som också är medgrundare och en av de större aktieägarna i batteriföretaget Northvolt. H2 Green Steel har sitt huvudkontor i Stockholm och har sin första anläggning under utveckling i Boden. www.h2greensteel.com

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.