Svensk start-up ska främja omställningen till grönt stål

Johan Lejdung, CTO. och Victor Andersson. vd, ChainTraced

Svensk start-up ska främja omställningen till grönt stål

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Svenska ChainTraced vinner EIT:s europeiska innovationstävling med sin modell för att estimera och spåra koldioxidutsläpp genom värdekedjan för metalliska produkter. Nu ska den globala industrikoncernen Voestalpine testa plattformen i sin verksamhet.

Under hösten arrangerade EU-organet EIT, europeiska institutet för innovation och teknik, en tävling i syfte att hitta en partner till stålindustrikoncernen Voestalpine för att kartlägga koldioxidavtrycket från värdekedjan. Lösningar från flera bolag inom Europa presenterades men det var till sist ChainTraced som tog hem vinsten med sin lösning för att estimera och spåra koldioxidutsläpp genom hela värdekedjan för metalliska produkter.

– Precis som många bolag i industrin såg Voestalpine att det är av stor vikt att säkerställa hållbarhetsdata genom värdekedjan för att kunna vara en hållbar industriaktör på sikt. Genom att mäta och beräkna koldioxidutsläpp i hela produktionsledet skapas transparens som gör det möjligt att förstå var i värdekedjan det finns en större miljöpåverkan. Data gör det tydligt var du lyckats med hållbarhetsarbetet och var det finns förbättringspotential,
säger Victor Andersson, vd på ChainTraced.

Utöver samarbetet med Voestalpine ingår nu ChainTraced i innovationsprojektet CIRCLA för att bidra till en mer hållbar industri med minskade utsläpp. CIRCLA är en nationell storsatsning där ChainTraced medverkar i delprojektet KEEP som har fokus på ökad spårbarhet för elektriska- och elektroniska produkter.

– För att få till en hållbar materialanvändning är spårbarhet en avgörande faktor. Genom spårbarhet för produkter och material skulle vi i kunna se var, hur och vilken mängd material och produkter som används i samhället säger Jessica Wehner, PhD på Chalmers Industriteknik och projektledare till delprojektet KEEP.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.