Ny bok sätter fokus på dagsljus i den förtätade staden

Ny bok sätter fokus på dagsljus i den förtätade staden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Marie-Claude Dubois, hållbarhetsspecialist på White och en av Sveriges ledande experter på dagsljus, har skrivit en ny bok om vikten av dagsljus i den förtätade staden.

De senaste tjugo årens forskning har visat att dagsljus har en direkt påverkan på människans hormonsystem och styr vår aktivitetsnivå, sömn och inre klocka. En annan viktig upptäckt är att ögats rytmiskt biologiska receptorer är känsliga för ljusets våglängder. En upptäckt som har legat till grund för begreppet dynamisk belysning, att anpassa ljusets våglängder under olika tider på dygnet.

Vinklar mellan byggnader påverkar

Marie-Claude Dubois är verksam som hållbarhetsspecialist på White arkitekter och som lektor och docent vid Lunds universitet. Hon har över tjugo års erfarenhet av forskning och praktik rörande dagsljus. Bland annat har hennes forskning ökat uppmärksamheten kring vilken storlek ett bostadshus fönsterpartier bör ha för att ett rum ska få optimalt med dagsljus, samt att nyanser i glas påverkar ljuskvaliteten, människors aktivitetsnivå och trivsel. På senare år hon fokuserat på förtätning av städer och hur vinklar mellan byggnader påverkar dagsljuset inomhus.

– Dagsljusforskning är särskilt betydelsefull för oss i Norden på grund av vårt klimat och de speciella ljusförhållanden som vi har, med färre soltimmar och ofta molntäckta himlar. Frågan är viktigare än någonsin då utvecklingen går mot en ökad förtätning av våra städer, säger Marie-Claude Dubois.

Annons

Komplettera med energieffektiva ljussystem

I nyutkommen bok, Daylighting and Lighting under a Nordic Sky, redogör hon tillsammans med bland annat Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi, för gällande regelverk och metoder för att analysera samt simulera tillgången till dagsljus. I boken tar hon även upp hur dagsljus på bästa sätt kompletteras med energieffektiva ljussystem och dynamisk belysning.

– Min förhoppning är att dagsljus uppmärksammas allt tidigare i byggprocessen och att kommuner, studenter och praktiserande arkitekter kan ha användning av boken i sitt vardagliga arbete.

Foto: Studentlitteratur

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.