Norrköping får miljonbidrag för sanering av Inre hamnen

Norrköping får miljonbidrag för sanering av Inre hamnen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Projektet Inre hamnen har beviljats 105 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för sanering av Gasverkstomten. Bidraget är riktat och ges för att göra det möjligt att bygga bostäder på platsen.

En ny del av innerstaden växer fram i Norrköping med en blandning av bostäder, arbetsplatser och besöksmål. Inre hamnen kommer att byggas ut etappvis och rymma omkring 3 000 bostäder när allt är färdigbyggt. I arbetet med att omvandla Inre hamnen till en attraktiv stadsdel krävs att markföroreningar åtgärdas genom sanering. I Inre hamnen har det bland annat funnits ett stort gasverk som förorenat marken. Bidraget kommer att användas till att ta bort de föroreningarna. Därmed förhindras även risken att de sprider sig till grundvattnet och havet.

– Bidraget betyder mycket för projektet och för miljön. Det skapar många bostäder i Norrköping i ett läge som är nära innerstaden och ger oss samtidigt renare mark och friskare hav. Det känns jätteroligt att vi lyckats så bra med denna ansökan och jag vill tacka länsstyrelsen för väldigt bra stöd och samarbete, säger Fredrik Wallin, projektledare för Inre hamnen.

Annons

Beskedet om beviljat bidrag lämnades av länsstyrelsen i Östergötland.

– Nu skapas ännu bättre möjligheter att bygga bostäder. Vi åtgärdar en av våra värst förorenade platser samtidigt som vi slipper ta annan värdefull mark i anspråk för bostäder, som till exempel naturområden eller jordbruksmark, säger Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf. Vi hoppas att fler kommuner gör som Norrköping och söker bidrag för att sanera gamla industrimarker när bostäder ska byggas.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.