ANNONS
Arkitekturpris till Norrköpings nya stadsdel

Arkitekturpris till Norrköpings nya stadsdel

annons
ANNONS

Detaljplanen för etapp ett av Norrköpings nya stadsdel Inre hamnen har tilldelats Östergötlands arkitekturpris för 2019.

Sveriges arkitekter Östergötland delar varje år ut Östergötlands arkitekturpris till ett framstående arkitekturverk som innefattar ett eller flera av områdena byggnadsverk, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering. Vinnaren koras av en jury som är utsedd av Sveriges arkitekter Östergötland. Årets pris delades ut i samband med Sveriges arkitekter Östergötlands årsmöte, denna gång till detaljplanen för etapp ett av Inre hamnen.

– Vi har de senaste åren jobbat hårt för att återta tronen som en av Sveriges främsta arkitekturstäder. Priset visar att vi är på rätt väg och Inre hamnen kommer att bli en stadsdel som bidrar till att förstärka Norrköpings helt unika identitet och historia, säger Karin Milles, Norrköpings stadsarkitekt.

”Planprocessen inkluderade en ambitiös samverkan mellan kommun och byggherrar, där fokus så långt som möjligt hölls på området som helhet. Detaljplanen visar på en väldigt hög ambitionsnivå, både från tjänstemän och politiker i Norrköpings kommun,” lyder juryns motivering.

– Det är väldigt roligt att vårt hårda arbete premieras. Tillsammans har vi utvecklat stadsdelen till en attraktiv del av Norrköping med hög kvalitet i såväl byggnader som landskap, med bland annat kanaler, bryggor och konst, säger Linda Gårlin, planarkitekt.

Inre hamnen är i sin helhet tänkt att utgöra en levande bland- och kvartersstad och utbyggnaden av hela Inre hamnen bedöms pågå under cirka 10 år.  Inre hamnen kommer att byggas ut etappvis och rymma omkring 3 000 bostäder när allt är färdigbyggt. Utvecklingen av etapp 1 sker i ett nära samarbete mellan nio bygg- och bostadsföretag och Norrköpings kommun. Bland annat bygger Belatchew Arkitekter och Castellum en ny byggnad med kontor och parkeringshus i Inre hamnens östra del. Parkeringshuset, som ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, ska lösa delar av parkeringsbehovet för Inre hamnens första etapp och rymmer cirka 500 parkeringsplatser i ett automatiserat parkeringssystem. Byggnaden som fått namnet ”Damen” ska erbjuda lösningar för parkering som tar tillvara dagens spetsteknologi för att optimera nyttjandegrad och minska byggd volym.

 

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.