Långtidslagring av kyla och värme sparar energi till butiksfastighet

Långtidslagring av kyla och värme sparar energi till butiksfastighet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tjugo borrhål 225 meter ner i marken, kopplade mot en energicentral, ska spara energi motsvarande 110 villors förbrukning per år hos ICA Maxi Stenhagen i Uppsala. Genom ett tekniskt avancerat långtidslager sparas sommarvärmen till vintern och vinterkylan till sommaren.

Den nya geoenergianläggningen i Stenhagen i Uppsala invigdes i mars och enligt ICA Maxi kommer anläggningen innebära att butiken producerar all sin värme och kyla lokalt.

– Anläggningen gör att butiken inte längre använder någon köpt värme samt att man reducerar elförbrukningen med 15 procent. Det innebär en minskning av värmeförbrukning motsvande 45 villor och en sänkning av elförbrukningen motsvarande 110 normalstora villor per år, säger Per-Erik Jansson, teknisk konsult kyla/vvs på ICA Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Under sommaren nyttjas borrhålen för att ge kyla till fastigheten och butikens kylningsprocess av livsmedel. Värmen lagras i marken för att sedan tas upp under vintern.

– Vi har en speciell konfiguration av olika borrhål som gör att vi får en termoslikande effekt i lagring av både kyla och värme. Det här är en lösning som gör att vi kan lagra väldigt stora mängder kyla och värme och göra det mycket längre än en traditionell geoenergianläggning, säger Per-Erik Jansson.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.