Kunskapshuset i senaste Hållbart Byggande

Kunskapshuset i senaste Hållbart Byggande

ANNONS

Annons

I det nya numret av Hållbart Byggande tittar vi närmare på tre byggprojekt med fokus på utbildningsmiljöer, utförda med högt uppsatta hållbarhetsmål och iögonfallande gestaltning. Ett av dem är prisbelönta Kunskapshuset i Gällivare, formgett av Liljewall.

Med inspiration från den närliggande koppargruvan Aitik, den vackra naturen och den samiska kulturen har arkitekterna skapat en byggnad som speglar platsens identitet och blir till en ny symbolbyggnad för det nya Gällivare. Vi intervjuar också White Arkitekter som berättar om Studenthuset i Linköping. Byggnaden har utvecklats utifrån en tydlig gemensam vision och höga hållbarhetsambitioner, förverkligade med hjälp av forskning och nära samverkan mellan aktörerna. Linköpings universitet har implementerat egna innovativa lösningar och genom parametrisk design har byggnaden optimerats för att uppfylla kraven på dagsljus och energieffektivitet. Vi skriver även om Göteborgs nya forskningsbyggnad Natrium, Akademiska Hus miljardsatsning på Medicinarieberget, som blir en samlad plats för utbildning, forskning och life science.

I detta nummer av Hållbart Byggande pratar vi också med fyra drivna bolag inom miljöteknik; Mimbly, Enjay, Peafowl Solar Power och SmartFront. Grundarna har utvecklat innovativa lösningar som sparar energi – och löser andra problem; fångar upp skadliga mikroplaster, minskar slöseriet med rent vatten och skapar bättre inomhusklimat. Vi bjuder också på en intervju med Riksbyggens prisbelönta energistrateg Mari-Louise Persson. Hon har hyllats för arbetet med att sprida kunskap om energieffektivisering och ger sin syn på hur branschen behöver jobba med frågan. Vi får även ta del av lärdomar och strategier från bygget av fossilfria förskolan Hoppet. Projektledare Hanna Ljungstedt berättar om utmaningarna när det kommer till materialval, balansen mellan teori och praktik och kravställande.

Prenumerera på Hållbart Byggande

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.