ANNONS
Krisen kan innebära 34 000 färre bostäder

Krisen kan innebära 34 000 färre bostäder

annons
ANNONS

Byggföretagen har tagit fram en specialrapport om hur bygg- och anläggningsbranschen kan påverkas av Coronakrisen. Det värsta scenariot skulle innebära 34 000 färre bostäder.

Bygg– och anläggning ligger väldigt sent jämfört med många andra branscher och man har inte sett något tvärstopp i byggverksamheten än så länge, menar Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen.

– De flesta projekt löper på och väldigt stor del är ju också finansierat av offentliga medel. Där är det ju också viktigt att kommuner och regioner står kvar vid sina planer.

Men Coronakrisen kommer att få allvarliga följdverkningar på byggindustrin. De strikta begränsningsåtgärder som genomförs runt om i världen orsakar en
ekonomisk tvärnit. Eftersom förutsättningarna ändras från dag till dag är det svårt att göra prognoser för svensk byggmarknad, men Byggföretagen har skissat upp tre alternativa scenarier för utvecklingen närmaste två åren: Det mörkaste alternativet motsvarar en minskning av antalet sysselsatta inom byggindustrin med 18 procent, i ett medelscenario med sex procent och ett mindre pessimistiskt på minus en procent. Vad gäller påbörjade bostadsbyggen spänner prognosen över minskningar på mellan 11 och 70 procent färre byggda bostäder i år och nästa år jämfört med 2019.

– Eller annorlunda uttryckt – från en handfull tusen till 34 000 färre bostäder per år jämfört med i fjol, säger Fredrik Isaksson.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.