Karuselldörrar dubbelt så bra på att behålla värmen

ANNONS

Annons

Enligt en ny svensk studie från forskningsinstitutet RISE släpper karuselldörrar bara ut hälften så mycket luft som skjutdörrar.

I större kontorsbyggnader, offentliga lokaler eller köpcentrum blir energiflödena både stora och komplexa. Enligt Sofia Stensson, forskare på RISE som bland annat har kartlagt energiflöden inom köpcentrum finns det fortfarande mycket att göra inom området. Bland annat kan belysningen utgöra ungefär halva energianvändningen i ett köpcentrum så bara genom att se över den finns stora möjligheter till energieffektivisering enligt henne.

Hon har även studerat karuselldörrar i ett laboratorium. Tanken med karuselldörren är att hålla inne den varma luften och helt ta bort tvärdraget som lättare uppstår med skjutdörrar. Information som kan vara extra intressant för företag som ska räkna ut energiåtgång när de bygger nytt eller ska bygga om entrén till större byggnader.

– De är dubbelt så bra på att hålla inne den varma luften på insidan av byggnaden, så att förlusterna som uppstår när luften strömmar ut ur byggnaden är betydligt lägre, säger hon i en intervju med Sveriges Radio.

Foto: iStock

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.