Kartell lanserar AI-utvecklad stol av återvunnet material

Kartell lanserar AI-utvecklad stol av återvunnet material

ANNONS

Annons

Nu lanseras A.I. Stolen av Philippe Starck och Kartell på den svenska marknaden. Stolen är skapad med hjälp av generativ design och med återvunnet material.

I april 2019, under Milano Design Week, skrevs designhistoria då den första stolen skapad i samverkan mellan artificiell intelligens och människa presenterades. A.I. Stolen är resultatet av ett samarbete mellan den världsberömde franske designern Philippe Starck, Kartell och Autodesk. Under Stockholm Design Week lanserar nu Kartell A.I. Stolen officiellt på den svenska marknaden.

A.I. Stolen har tagits fram genom generativ design, en typ av artificiell intelligens där programvaran förses med förutsättningar för önskat slutresultat. Parametrar som vikt, material, styrka och kostnad matas in och låter sedan molnets kraft och algoritmisk beräkning generera hundratals eller kanske tusentals förslag tillbaka, samtliga anpassade efter vad du vill åstadkomma och baserade på de villkor som matats in. Detta kan appliceras på såväl produkter som på byggnader och infrastruktur.

LÄS MER: Tillverkning i den digitala eran

Det är också första gången som Kartell använder material som enbart har sitt ursprung ifrån rester i tidigare produktion.

– Omedvetet så försöker vi producera objekt med mindre material. I slutändan så handlar design om teorin och strategin för att minska mängden material som används. Därför var det så viktigt att använda minsta möjliga mängd material till denna stol. Vi borde försöka använda mindre material i de objekt vi skapar, säger Philippe Starck.

– Det är inte en fråga om att bara skapa en produkt som verkar vara ”grön”, det handlar om att utveckla en industriell strategi som involverar hela tillverkningsprocessen – från affärsplan, marknadsföring, kommunikation och försäljning, säger Claudio Luti, Chairman of Kartell.

Sponsrat innehåll från Bygma

ANNONS

Annons

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.