Högsta betyg till ESS kontorsbyggnad

Foto: Roger Eriksson/ESS

Högsta betyg till ESS kontorsbyggnad

ANNONS

Annons

Nyligen fick ESS kontorsbyggnad i Lund högsta möjliga miljöbetyg, Outstanding, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.

I slutet av juni emottog ESS, European Spallation Source, det officiella BREEAM-certifikatet som bekräftar att ESS-kontoret uppnått en av de högsta poängnivåerna i världen (91,5%) och erhåller högsta betyg, Outstanding, i det internationella miljöklassningssystemet för byggnader.

– Vi har på ESS sedan första början haft ett mycket starkt hållbarhetsfokus, med målet att bli en av de mest miljömässigt hållbara forskningsinfrastrukturerna i världen, säger Kent Hedin, ESS Head of Conventional Facilities. Vi beslutade redan innan ESS-bygget startade 2014 att utgå från BREEAM för våra hållbarhetskrav. Miljöbetyget Outstanding är ett kvitto på att alla våra ansträngningar och hårda arbete tillsammans med våra partners för att bygga anläggningen på ett hållbart sätt varit framgångsrikt.

Återvinning av överskottsvärme

BREEAM-certifieringen har erhållits för kontorsbyggnaden, men ESS har tillsammans med byggpartnern Skanska följt samma högt ställda hållbarhetskrav för alla de 26 byggnaderna som ingår i ESS-anläggningen.

– Att uppnå Outstanding-nivån har krävt ett långsiktigt tänk och gemensamma kraftansträngningar från alla inblandade – från designers och ledning till inköpare och underleverantörer- för att hantera alla hållbarhetsaspekter, som avfallshantering, transporter och energianvändning, säger Karin Svedin, ESS Campus Project Manager. Vi är stolta över att se att detta enastående lagarbete burit frukt och är säkra på att ESS kommer att användas som referensram för hållbart byggande framöver.

BREEAM Internationals Outstanding-klassning har tagit ESS specifika karaktär och innovativa lösningar i beaktning, till exempel när det gäller återvinningen av överskottsvärme från forskningsanläggningen, för återanvändning i ESS egna byggnader och i det lokala fjärrvärmenätet.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) etablerades i Storbritannien i början av 1990-talet som världens första miljöklassningssystem. Det är idag det globalt ledande miljöcertifieringssystemet med nästan 600 000 byggnader certifierade i 89 länder. BREEAM bedömer byggnaders miljöprestanda inom ett antal olika områden, som till exempel energieffektivitet, val av hållbara material, vattenhushållning och innovativa lösningar.

 

Sponsrat innehåll från Soltech

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.