BREAAM-klassat kontor kan vinna Jönköpings stadsbyggnadspris

BREAAM-klassat kontor kan vinna Jönköpings stadsbyggnadspris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tio slutnominerade projekt till Jönköpings stadsbyggnadspris 2021 är nu utsedda. Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens nya Tengbomritade huvudkvarter i Jönköping är ett av de nominerade projekten.

Stadsbyggnadspriset är ett sätt att lyfta fram förebildliga projekt som sedan kan bidra till diskussionen om hur arkitekturen ska utvecklas i Jönköpings kommun. Hur passar det nya in mot det gamla? Vilka nya innovationer bidrar vår egen tid med och vilka bra exempel finns på fina renoveringar av äldre arkitektur? Projekten måste vara färdigställda under 2021 och priset delas ut i tre kategorier: god arkitektur, god byggnadsvård och god livsmiljö.

Skanskas egenutvecklade kontorskomplexet Dialogen, i kvarteret Skeppsbron, är en av de första byggnaderna som ersätter det gamla industriområdet. Den tio våningar höga fastigheten är certifierad enligt BREEAM-certifiering Excellent. Fasaden tolkar med sina veck och skuggspel förebilder från 1800-talsfasader. Förutom Dialogen är flerbostadshusen Ritaren 2 och Hulukvarnsgatan, Dunkehalla nominerade inom samma kategori. Restaureringen av 1600-talsklenoden Göta Hovrätt och parkstråket Munksjöpromenaden är också nominerade inom god byggnadsvård respektive god livsmiljö.

Annons

Det projekt som vinner sin kategori och sticker ut mest tilldelas sedan plaketten för årets stadsbyggnadspris.

– Genom våra tre klasser kan vi få till en bred diskussion om hur vi utvecklar och vårdar våra gemensamma offentliga rum och arkitekturen i Jönköpings kommun, säger Bengt Mattias Carlsson.

Pristagarna utses av Stadsbyggnadsnämnden och delas ut i mitten av januari.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.