Äldre tegel och modern plåt skapar nya möjligheter och uttryck

Foto: Felix Gerlach

Äldre tegel och modern plåt skapar nya möjligheter och uttryck

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Att låta det gamla möta det nya kan ibland vara en svår balansgång. När nytt material ska möta det äldre gäller det att ta vara på den grund som finns och låta dem samspela. Ett bra exempel på detta är Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad där man låtit en äldre tegelgrund möta ny och modern glas- och plåtdesign. Kombinationen ger en stor och inbjudande yta utan att tumma på byggnadens karaktär.

För att behålla byggnadens karaktär men samtidigt förnya den valde man att lägga fokus på kulörer och ett material som kompletterade det tidigare teglet och valet föll då på kortenplåt och glas. Detta ger byggnaden en härlig kontrast mellan gammalt och nytt utan att låta något av materialet ta över helt.

”Det var ambitionen att ha en transparent fasad i påbyggnaden mot norr, ett stort fönster som accentuerade kontrasten mellan den industriella plåten och den varma mjuka trästommen inne i huset. Glasfasaden var unik och fick lösas med särskilt utformade detaljer för att klara brandskyddskraven mellan våningarna. Det krävde ett nära och fint samarbete med fasadleverantören och brandkonsulten” berättar Daniel De Sousa Barrera på Tengbom.

Projektet har tack vare WICTEC 50 med tillägg och systemvariationer kunnat skapa ett anpassat och skräddarsytt projekt där funktion och design inte har behövt ge avkall på varandra.

Stora glaspartier ger härligt ljusinsläpp

Kombinationen av en fasad helt i glas, och tunna profiler, skapar ett svävande intryck för en av våningarna. Effekten är slående och visar upp hur en bra design och rätt material kan samspela på bästa sätt. Med glassystemet WICLINE 75 från WICONA fås en byggnad med tunna och diskreta glas samtidigt som ljusinsläpp och gränsvärden uppfylls.

Allt detta harmoniserar väl med byggnadens insida där trä använts som huvudmaterial. För att ge en inbjudande och varm inramning har man valt att behålla träets naturliga färg och göra det till en del av inredningen. Tack vare att träet tillåts synas och vara ett komplement till resterande inredning skapas en luftig och naturlig känsla inne i byggnaden.

Annons

Ombyggnation med luft och rymd i fokus

Detta är något som blir direkt märkbart i det stora utrymme som först möter en när man kommer in. Den tidigare innegården har gjorts om till en mötesplats för byggnadens hyresgäster där idéer och nya kontakter kan skapas. Det höga taket ger luft och utrymme och bildar ett naturligt nav som bjuder in till både lunch och en liten paus under dagen.

Jonas Ericsson, VD på Scandifront berättar: ”Glastaket sitter som ett lock över atriumet och integrerar alla fastigheter, vilket var utmanande eftersom vi fick bland annat fick bygga på ena lågdelen för att komma upp i höjd. Även användningen av KL-trä i kontroslokaler var en utmaning eftersom det vid tidpunkten för byggandet saknades tydligt regelverk kring detta. Men vi löste det och det blev en fin kåk med mycket snygga glasytor”.

Ljusutrymme som möjliggör spontana möten

Takterrassen är även den en naturlig plats att samlas på. Med en härlig utsikt bjuder det in till en god lunch under årets varmare dagar. Vänds blicken i stället in mot lokalen möts man av de massiva bjälklag som håller taket uppe och får en känsla av vilken mäktig byggnad det rör sig om.

”Vi tycker att det samlande atriet blev väldigt lyckat. Vårt mål var att ge kvarteret ett hjärta fullt av möjligheter och stor flexibilitet. Där det förut fanns en lastningsgård finns idag ett aktivt samlingsrum fyllt av dagsljus, där människor möts spontant – ett rum som också förändras under dagen och utifrån årstiderna som passerar.” fortsätter Daniel De Soussa Barrera.

Trikåfabriken är ett strålande exempel på att det gamla inte behöver kompromissa med det nya, både gällande funktion och design. Med naturliga material och återvunna produkter skapas en hållbar och klimatsmart byggnad som kommer hålla i många år, utan att ge avkall på vare sig kvalité eller utformning.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.