Äldre- och korttidsboendet Sköndalsvillan som är under byggnation i Tyresö har fått certifieringen NollCO2. Det är första äldreboendet i Sverige som fått denna certifiering.
‒ Vi i branschen står inför en stor utmaning att anpassa oss till klimatfrågan därför är det glädjande att vi nu fått certifieringen som är ett viktigt steg i Hemsös klimatarbete. Med nuvarande design så ligger koldioxidavtrycket 59 procent lägre än hur man traditionellt uppför äldreboenden, det ger oss viktiga erfarenheter till vårt fortsatta klimatarbete, säger Emma Weman, hållbarhetschef på Hemsö.
LÄS MER: Sköndalsvillan sätter ny klimatneutral standard
Efter tillämpning av kraven för NollCO₂ så valdes en hybridstomme mellan trä och betong. Övriga åtgärder som bland annat har integrerats i Sköndalsvillan och som har bidraget till ett lägre koldioxidavtryck är klimatbetong (CO₂-reducerad betong), återbrukat tegel och linoleumgolv som ersätter PVC. Det har också gjorts mer noggranna beräkningar för konstruktion vilket möjliggör mindre dimensioner som leder till mindre materialåtgång. Ventilationskanaler är uppbyggda av isolering i stället för metall och ett nytt system för varmvattencirkulation minskar energiförluster och vattenanvändning samt risken för legionella.
Utöver NollCO2 har fastigheten även miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld. Äldreboendet kommer att få 80 lägenheter och korttidsboendet 12 lägenheter. Inflyttning planeras till våren 2022.
Hans Lönn
Här får ni receptet på hur man reducerar CO2-utsläppen med ca 90 %. Gör om hela fjärrvärmenätet till lågflöde. Börja med sekundärsidan och följ efter med primärsidan. Sätt in en värmepump i fjärrvärmenätet. Och spetsa med sopförbränning när fjärrvärmenätet kräver högre temperatur än drygt 60 grader!100 kWh blir då 70 kWh efter energieffektiviseringen på sekundärsidan. Vp ger med värmefaktorn 4 17.5 kWh och sedan ger sopförbränningen lätt 10 kWh!