Hemsö får Sveriges första NollCO₂-certifierade äldreboende

Sköndalsvillan. Illustration: Liljewall arkitekter

Hemsö får Sveriges första NollCO₂-certifierade äldreboende

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Äldre- och korttidsboendet Sköndalsvillan som är under byggnation i Tyresö har fått certifieringen NollCO2. Det är första äldreboendet i Sverige som fått denna certifiering.

‒ Vi i branschen står inför en stor utmaning att anpassa oss till klimatfrågan därför är det glädjande att vi nu fått certifieringen som är ett viktigt steg i Hemsös klimatarbete. Med nuvarande design så ligger koldioxidavtrycket 59 procent lägre än hur man traditionellt uppför äldreboenden, det ger oss viktiga erfarenheter till vårt fortsatta klimatarbete, säger Emma Weman, hållbarhetschef på Hemsö.

LÄS MER: Sköndalsvillan sätter ny klimatneutral standard

Efter tillämpning av kraven för NollCO₂ så valdes en hybridstomme mellan trä och betong. Övriga åtgärder som bland annat har integrerats i Sköndalsvillan och som har bidraget till ett lägre koldioxidavtryck är klimatbetong (CO₂-reducerad betong), återbrukat tegel och linoleumgolv som ersätter PVC. Det har också gjorts mer noggranna beräkningar för konstruktion vilket möjliggör mindre dimensioner som leder till mindre materialåtgång. Ventilationskanaler är uppbyggda av isolering i stället för metall och ett nytt system för varmvattencirkulation minskar energiförluster och vattenanvändning samt risken för legionella.

Utöver NollCO2 har fastigheten även miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld. Äldreboendet kommer att få 80 lägenheter och korttidsboendet 12 lägenheter. Inflyttning planeras till våren 2022.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Hans Lönn
    2021-10-12 at 17:13 Svara

    Här får ni receptet på hur man reducerar CO2-utsläppen med ca 90 %. Gör om hela fjärrvärmenätet till lågflöde. Börja med sekundärsidan och följ efter med primärsidan. Sätt in en värmepump i fjärrvärmenätet. Och spetsa med sopförbränning när fjärrvärmenätet kräver högre temperatur än drygt 60 grader!100 kWh blir då 70 kWh efter energieffektiviseringen på sekundärsidan. Vp ger med värmefaktorn 4 17.5 kWh och sedan ger sopförbränningen lätt 10 kWh!

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.