Helsingborgshem återbrukar material från rivningshus

Foto Helsingborgshem/Jaenecke Arkitekter AB

Helsingborgshem återbrukar material från rivningshus

ANNONS

Annons

Trappräcken blir växtstöd och tegel muras upp på nytt. Bostadsbolaget Helsingborgshem försöker ta reda på vilka gamla byggmaterial som går att återanvända i ett nytt projekt.

– I januari började vi riva tre flerfamiljshus på Drottninghög för att ge plats åt det nya Stadskvarteret. I samband med rivningen kartlägger vi processen för återbruk, berättar Christine Delander Eksten, byggprojektledare på Helsingborgshem.

Helsingborgshem vill utvärdera metoden att återbruka tegel i block. På Drottninghög testar Helsingborgshem att återbruka en av tegelfasaderna. Istället för att krossas av en grävskopa har Helsingborgshem sågat ner teglet i sektioner om ca 0,25 kvadratmeter. Efter tester har det visat sig att teglet från rivningshusen är i bra skick och det kommer att muras upp på en av Stadskvarterets nya fasader.

– Det blir en fin mönstermurning så att alla förbipasserande kan se skillnad på det nya och gamla teglet, säger Christine Delander Eksten.

Trappräcken blir växtstöd

En rivningsfirma har också demonterat betongväggar och bjälklag för att se om de kan få ut dem hela. Det blev ett lyckat resultat och Helsingborgshem ska analysera bland annat materielinnehåll och hållfasthet och därefter ta beslut kring hur delarna kan återbrukas. Trappräcken från de rivna husen blir växtstöd på fasaden på det nya parkeringshuset Drottningen.

– Här sätter vi också upp fågelholkar som elever från klass 4 på Drottninghögskolan har tillverkat tillsammans med sin slöjdlärare. På växtstöden kommer klättervildvin, med fina årstidsskiftningar, att växa. Vi tror att detta blir ett vackert och intresseväckande inslag i gatubilden, säger Christine Delander Eksten.

Nedsågade tegelblock. Foto: Helsingborgshem / Fasad med återbrukat tegel. 3D-bild: Jaenecke Arkitekter AB

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. IVL och Byggföretagen startar grundkurs i cirkulärt byggande - Hållbart Byggande
    2020-06-17 at 10:25 Svara

    […] LÄS MER: Helsingborgshem återbrukar material från rivningshus […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.