ANNONS
Helsingborg utsedd till Sveriges miljöbästa kommun för andra året i rad

Helsingborg utsedd till Sveriges miljöbästa kommun för andra året i rad

annons
ANNONS

Helsingborg har ännu en gång blivit utsedd till vinnare i Aktuell Hållbarhets rankning av landets bästa miljökommuner.

Helsingborg har legat i topp sedan mätningen startade 2009 och 2017 utsågs kommunen till Sveriges bästa miljökommun för andra gången, och även i år toppar Helsingborg listan.

– Att Helsingborg får utmärkelsen Sveriges Miljöbästa Kommun för tredje gången, och för andra året i rad, är mycket hedrande och roligt för oss. Det är ett viktigt bevis på att det går att kombinera tillväxt och hållbarhet, men också att vårt långsiktiga och uthålliga arbete har en stor bredd. Tidningen Aktuell hållbarhet, som genomför granskningen av landets kommuner, lyfter bland annat fram Helsingborgs vision där livskvalitet och hållbarhet är viktiga mål som måste gå hand i hand med tillväxten, säger Lars Thunberg, kommunalråd (KD) och ordförande i beredningen för livskvalitet.

Modiga politiker

Just Helsingborgs program för livskvalitet är en av anledningarna till att kommunen fick årets förstaplats. Programmet, som är framtaget utifrån Agenda 2030:s mål och utgår ifrån individens livskvalitet, väver samman frågor kring såväl miljö som social hållbarhet, jämställdhet och HBTQ-frågor. Inom ramen för livskvalitetsprogrammet har Helsingborg under det senaste året utarbetat en klimat- och energiplan som i dagsläget är ute på remiss. Den innehåller mål för både konsumtionsbaserade utsläpp, plastbantning och minskade flygresor.

Förutom helhetsgreppet med ett livskvalitetsprogram lyfter Lars Thunberg även fram den politiska viljan och eldsjälar i kommunen som viktiga framgångsfaktorer. Det är, berättar han, en kommun där medarbetarna uppmuntras till att våga testa nya saker.

– Att vara nationellt och internationellt ledande kräver både modiga politiker som vågar ta tuffa beslut och kompetenta medarbetare som ser till att omvandla beslut till handling och resultat. Det har vi i Helsingborg!

– Rankingar och jämförelser av kommunernas miljöarbete bidrar till att fler sporras att vässa ambitionerna och kan vi i Helsingborg, som ledande i miljöfrågor, inspirera andra så är vi bara glada. Vi är mycket angelägna om att själva ta till oss och lära av vad andra kommuner är bra på, avslutar Lars Thunberg.

 

I nästa nummer av Hållbart Byggande kan du läsa ett längre reportage om Helsingborgs hållbarhetsarbete!

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.