Hållbarhet engagerar många  även i  bistrare tider

Hållbarhet engagerar många även i  bistrare tider

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bostadsbyggandet har störtdykt och regeringen har bromsat hållbarhetsambitionerna, men engagemanget för det hållbara byggandet har inte stannat av. Den analysen gör Lotta Werner Flyborg, vd för Sweden Green Building Council, SGBC. Att vilja bygga hållbart är hetare än nånsin.

Miljöcertifiering //

– Det pratas om totalstopp gällande bostäder och hur detta har slagit hårt mot konsulter, arkitekter och entreprenörer. Men vad man också pratar om väldigt mycket är hållbarhet, säger Lotta Werner Flyborg när Hållbart byggande träffar henne på SGBC’s huvudkontor i Hornstull.

SGBC ser att registreringar för certifieringar av nybyggnation har stannat av. Det är inte konstigt tycker Lotta Werner Flyborg, med tanke på läget i bygg- och fastighetsbranschen. Men samtidigt ser de att systemet Miljöbyggnad iDrift, som handlar om att certifiera och förbättra det befintliga systemet, nu börjar ta fart.

– Det är jätteroligt. Det är inom renovering vi kommer göra riktigt bra miljönytta framöver. Vi är ganska bra på att certifiera nybyggnation i dag, men vi måste ta tag i de befintliga byggnaderna och det kommer sannolikt vara renovering vi ägnar oss åt de närmaste åren, nu när det inte kommer att byggas så mycket nytt, säger hon.

Även NollCO2 – SGBC’s tuffaste system som görs i kombination med en bredare bascertifiering – börjar nu ta fart.

– Det är glädjande att fler vill jobba med detta certifieringssystem för det handlar mycket om klimatet: klimatnyttan och klimatpåverkan, två av EU-taxonomins första miljömål, säger Lotta Werner Flyborg.

SGBC ser också att de kan bidra till att verifiera de faktorer som byggföretagen måste redovisa i sina hållbarhetsrapporteringar, som i sin tur blir underlag när byggbolagen vill ta gröna lån hos bankerna. SGBC håller på med ett stort arbete för att linjera sina certifieringssystem mot EU’s taxonomi. Taxonomin ska bidra till att ekonomiska investeringar riktas mot hållbara verksamheter.  Där har man redan släppt två av sex kriterier, klimatanpassning och klimatpåverkan. Totalt kommer det att bli sex kriterier. Det mest utmanande kommer att bli det som heter ”Do no signifikant harm”, som handlar om att en miljöåtgärd som utförs inte samtidigt får förstöra för en annan miljöåtgärd.

– Det kommer bli jättetufft och kommer innebära att man behöver jobba med hållbarhet på ett bredare sätt. Miljöfrågan har gått från att handla om energi till att nu bli väldigt mycket större och kopplas till finansiering och pengar, vilket är helt rätt. Men det kommer påverka hela branschen, säger Lotta Werner Flyborg.

Nyligen släpptes regeringens budget som beräknas öka utsläppen i Sverige framöver. Lotta Werner Flyborg konstaterar att Sverige som land har gått från att ligga i framkant gällande hållbarhet – till att släpa efter. Numera är det de europeiska politikerna som driver de här frågorna och Sverige och svenska företag kommer att behöva anpassa sig.

– I Sverige är det inte politikerna som driver frågan, utan näringslivet.  Och eftersom vi ser att vi behöver fokusera mycket mer på hållbarhet framöver, vill vi nu bredda vårt hållbarhetsarbete. Vi arbetar med att anställa en näringspolitisk person, för vi kommer att behöva jobba mycket mer med politikerna, säger Lotta Werner Flyborg.

Bland SGBC’s 446 medlemmar är hållbarhetsengagemanget starkt. Fler företag kommer hela tiden till, nu framför allt från bank och finans-sidan. Medlemmarna vill verkligen lösa hållbarhetsproblemen och flera stora medlemmar är dessutom inte bara verksamma på den svenska marknaden utan även internationellt.

– Där fungerar idag våra certifieringar som kvalitetsmärkning.  När vi har utländska intressenter som ska köpa fastigheter i Sverige tittar de ofta inte ens på ett prospekt, om det inte är miljöcertifierat, säger Lotta Werner Flyborg.

SGBC jobbar nu vidare med medlemmarna för att utveckla miljöcertifieringar och få in nya kriterier som cirkularitet och kommande taxonomikrav i certifieringsmodellerna.

Annons

– Det är vår uppgift att hela tiden stretcha certifieringarna, och utmana samhällsbyggnadsbranschen, säger Lotta Werner Flyborg.

Därför kommer fler nyheter i SGBC’s certifieringar framöver. Vi arbetar med att utveckla manualerna för Miljöbyggnad och NollCO2 så att det går att certifiera ombyggnadsprojekt i båda systemen framöver.

– Det kommer att bli tuffa certifieringar, men de behövs, för vi behöver kunna certifiera även gamla byggnader som får nya funktioner, säger Lotta Werner Flyborg.

Samtidigt läggs ett gammalt system – Green Building – ner.

– Det systemet har bara handlat om en fråga: energifrågan. Och den är så självklar idag, den finns i alla våra system. Vi vill att de som certifierar jobbar bredare, säger Lotta Werner Flyborg.

Nu ser Lotta Werner Flyborg fram emot SGBC:s stora konferens Building Sustainability och prisutdelning SGBC Awards som hålls den 30 november i Stockholm. Dagen har blivit en populär plats för att mötas och tala om hållbart byggande och utse årets bästa certifierade projekt och årets hållbara person. Förra året prövade SGBC sitt nya koncept med en halvdagskonferens i samband med prisutdelningen. Det gick så bra att de i år provar att göra en heldag, där temat är ”Vägen till en resurspositiv byggd miljö — lokalt, regionalt och globalt”.

– Allmänheten är oroad att miljö och klimatarbetet ska tappa fart på grund av omvärldsläget, så vi vill lägga fokus på klimatomställning här och nu. Det blir framtidsspaningar om cirkularitet, kolinlagring, klimatanpassning och biologisk mångfald, med mera. Det är så många som vill vara med och prata. Allt från företag till forskare som vill visa upp sina arbeten. Vi hade lätt kunnat fylla två dagar, säger Lotta Werner Flyborg.

Temaspår på Building Sustainability:

En värld i förändring: Vilken roll spelar samhällsbyggnadsbranschens miljö- och klimatarbete i den globala klimatkrisen?

Resurspositiv byggnation: Förebyggande miljö- och klimatåtgärder i teori och praktik

Klimatåtgärder här och nu: Nya metoder, trender och den senaste teknikutvecklingen

Förutsättningar: Att accelerera omställningen i en osäker omvärld

Framtidsspaning: Det händer under 2024

 

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.