Ny satsning på koldioxidneutrala småhus

Gabriella Hagman Foto Mondo Arkitekter Dalarna

Ny satsning på koldioxidneutrala småhus

ANNONS

Annons

Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter, Structor Byggteknik Dalarna och Sweden Green Building Council ska bygga ett koldioxidneutralt småhus. Pilotprojektet Villazero blir organisationens första pilotprojekt i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2.

Preliminär byggstart sker under våren 2021 och huset beräknas stå färdigt 2022.

– Villazero är ett mycket intressant pilotprojekt som kommer att visa hur vi kan bygga småhus med nettonoll klimatpåverkan men även var svårigheterna och utmaningarna finns. Vår förväntan är att kunna göra det möjligt för konsumenter att köpa småhus med nettonoll klimatpåverkan. Det här kan bli ett signifikant bidrag då ett hus ofta är den största materiella investeringen vi gör i våra liv, säger Pia Stoll, chef för NollCO2 på SGBC.

Certifiering av en byggnad i NollCO2 kräver att hela byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser samt användandet och sluthanteringen av byggnaden.

– Vi i Villazero-projektet är stolta och glada över att vi har blivit utvalda av SGBC att delta som pilotprojekt för småhus inom NollCO2. SGBC bidrar med mycket kunskap och tillsammans kan vi utveckla och förbättra det hållbara och innovativa byggandet även för mindre hus. Det ska bli intressant att ta del av andra pilotprojekt och höra vad de har för erfarenheter av att bygga koldioxidneutralt, säger Gabriella Hagman, vd på Mondo Arkitekter Dalarna.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.