SGBC startar samarbete för CEEQUAL-certifiering

Sabina Jonestrand. Foto: SGBC

SGBC startar samarbete för CEEQUAL-certifiering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sweden Green Building Council ingår partnerskap med Building Research Establishment (BRE) gällande CEEQUAL i Sverige.

BRE är ett brittiskt forskningscenter inom byggnadsvetenskap. CEEQUAL är deras internationella, evidensbaserade hållbarhetscertifieringssystem för projekt inom mark, anläggning, infrastruktur, landskapsutformning samt offentliga miljöer. Certifieringen syftar till att uppmuntra beställare, projektörer och entreprenörer att göra mer än de befintliga lagkraven inom hållbarhetsområdet för att på så sätt öka projektets hållbarhetsprestanda och bidra till klimatmålen. Indikatorerna i CEEQUAL är indelade i åtta kategorier; projektledning, resiliens, lokalsamhälle och intressenter, markanvändning och ekologi, landskapsutformning och kulturhistorisk miljö, föroreningar, resurser samt transporter.

– Klimatfrågan är av yttersta vikt för infrastruktur- och anläggningssektorn. Med vår nya satsning och certifieringen CEEQUAL hjälper vi branschen ytterligare att säkra hållbarheten i infrastruktur- och anläggningsprojekt. Certifieringen är ett tydligt, trovärdigt och transparent kvitto på att projekten uppnår ställda hållbarhetskrav, säger Sabina Jonestrand, Chef BREEAM & Hållbar infrastruktur SGBC.

Inledningsvis erbjuder SGBC en introduktionskurs på svenska för att i förlängningen genomföra mer arbete kopplat till certifiering med CEEQUAL. I Sverige har CEEQUAL använts sedan 2011, med ett 40-tal registrerade projekt såsom den pågående utbyggnaden av Stockholms tunnelbana, projektet ”Flens framtida vattenförsörjning”, motorvägsbron E4 över Rotebro, långtidsparkeringar, ett nytt VA-nät, utbyggnad av ett driftområde på Arlanda samt marksaneringar.

– Det är positivt att SGBCs certifieringssystem för stadsdelar och byggnader nu kompletteras med ett system för infrastruktur och anläggning. Infrastruktursektorn är en avgörande pusselbit i Sveriges klimatarbete och vi ser fram emot att stödja våra medlemmar och branschen ytterligare i och med vårt avtal med Building Research Establishment, säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.

 

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.