Grönt ljus för S:t Görans sjukhus

Grönt ljus för S:t Görans sjukhus

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Planerna på den till- och nybyggnation av S:t Görans sjukhus i Stockholm som tidigare överklagats till Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) får nu godkänt.

Bygglovet för om- och tillbyggnation samt en ny byggnad vid sjukhuset överklagades till Mark- och miljödomstolen i juni 2014 men har nu avslagits. Det innebär alltså att beviljat bygglov från april 2014 gäller och att byggplanerna kommer att bli av. Sjukhuset ska moderniseras och byggas ut för 62 nya vårdplatser och 4000 förlossningar per år för att avlasta vården i Norra Stockholm när Nya Karolinska Solna ersätter Karolinska i Solna. Projektet är en del av Stockholms landsting satsning på nya vårdfastigheter, där även bygget av Nya Karolinska Solna ingår. Landstinget investerar nästan 1,6 miljarder kronor i en om- och utbyggnad av S:t Görans sjukhus. Akutmottagningen byggs ut och sjukhuset ska få plats för 4 000 förlossningar på ett nytt BB.

Ny- och ombyggnationen kommer att stå klart i etapper mellan 2016 och 2019. Projektet omfattar en ny akut och entré, en ny- och vårdbehandlingsbyggnad, en ny byggnad för förlossning, mottagningar och administration. Den nuvarande behandlingsbyggnaden byggs om och till att motsvara nya krav och delar av nuvarande mottagnings- och vårdbyggnad moderniseras och byggs om för förlossningsverksamhet. Totalt rör det sig om ca 25 000 m² nybyggnation och ca 17 000 m² ombyggnad.

Annons

Ska klassificeras som Miljöbyggnad Guld

Kunden är landstingsägda fastighetsförvaltaren Locum AB. Arkitema Architects tillsammans med Cedervall Arkitekter är arkitekter bakom bygget. Sweco AB och ÅF AB står som ingenjör och Landskapslaget AB är landskapsarkitekt. Målet är att klassificera nybyggnationen som Miljöbyggnad Guld.

Illustration: Arkitema Architects

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.