Sjukhusbyggnad prisas för god ljudmiljö

Foto: Anders Bobert

Sjukhusbyggnad prisas för god ljudmiljö

ANNONS

Annons

O-huset, den nya behandlingsbyggnaden vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, har belönats med Ljudmiljöpriset.

Utmärkelsen instiftades av Svenska Akustiska Sällskapet 2018 för att uppmärksamma insatser för god ljudmiljö i samhället. Priset ska gå till ett projekt eller miljöer där extra insatser har gjorts för att åstadkomma en bra ljudmiljö för de människor som arbetar där eller är där som gäster, kunder eller besökare.

Beställaren Locum AB har i samarbete med akustikern Kristian Orellana och White Arkitekter skapat en vårdverksamhet med stor fokus på god ljudmiljö för både patienter och personal, menar juryn till Ljudmiljöpriset. Med O-huset (f d projekt CHOPIN) har Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge fått 29 000 kvadratmeter nya behandlingsmiljöer med 23 operationssalar, 8 interventionssalar och en ny röntgenavdelning. Utbyggnaden ligger i söderläge mot parken och inrymmer även en ny sterilteknisk avdelning. Projektet omfattar också 8000 kvadratmeter ombyggnad av befintligt sjukhus för prepostop och förlossning.

– Vi är oerhört stolta över att vi tillsammans med våra samarbetspartners skapat hållbara ljudmiljöer. Ljudmiljön i sjukvårdsprojekt är en av de viktigaste aspekterna eftersom den påverkar hälsan hos både patienter och vårdpersonal. Förutom god samtalskvalitet har ljudmiljön också betydelse för att skapa en så stressfri och lugn miljö som möjligt, säger Vicky Lau, projektchef på Locum.

LÄS MER: Jakten på tystnad

– Genom gott samarbete med akustikern Kristian Orellana, Skanska och framförallt Locums genomtänkta kravlista, samt med Karolinskas input har vi lyckats skapa en bra ljudmiljö. Ljudmiljön för både patienter och personal är en av de viktigaste aspekterna när man arbetar med sjukvårdprojekt. Lugna och harmoniska miljöer förbättrar samtalskvaliteten och reducerar stress, säger Caroline Varnauskas, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Priserna delas ut på Ljuddagen den 20 oktober i Göteborg.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.