Så visas EU:s taxonomi, förbättrat stöd för miljöcertifieringar och ny automatisk avvikelsehantering

Bild som visar Byggvarubedömningens sökverktyg

Så visas EU:s taxonomi, förbättrat stöd för miljöcertifieringar och ny automatisk avvikelsehantering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu lanserar Byggvarubedömningen möjlighet att se vilka produkter som uppfyller EU:s taxonomi, vars syfte bland annat att införa gemensamma definitioner av vad som är hållbart, och på så sätt underlätta för investerare att göra hållbara investeringar och leda till en grön omställning.

I inloggat läge i Byggvarubedömningens verktyg Webbtjänsten finns möjlighet att filtrera ut produkter som uppfyller kriterierna för taxonomin och därmed klassificeras som hållbara i linje med EU:s hållbarhetsmål. På produktkortet finns sedan mer information.

En rad aktörer samarbetar

Stödet för taxonomin är i enlighet med det förslag som gemensamt arbetats fram av bedömningsföretagen, ett samarbete som växt till att inkludera en rad aktörer på marknaden och där gruppen är idag en del av Byggföretagens taxonominätverk.

– Att vi nu visar vilka produkter som stöder taxonomin innebär även att det går att få stöd för Miljöbyggnad 4.0 nivå guld då Indikator 9, utfasning av farliga ämnen, kopplar till taxonomin säger Hannes Morger, vd på Byggvarubedömningen.

Annons

Ny, automatisk, avvikelsehantering
Den nya, automatiserade, avvikelsehanteringen ger administratören av Loggboken möjlighet att ställa in projektspecifika krav eller välja certifieringsnivå de strävar att uppnå med en automatisk avvikelsehantering.

Lättnavigerat program

Redan vid uppstarten av en specifik Loggbok kan Loggboksadministratören själv ställa in att projektet ska uppfylla en viss certifieringsnivå. Om en Loggboksdeltagare vill lägga till en produkt som inte är godkänd enligt certifieringsnivån och/eller de specifika kraven skapas en automatisk avvikelse för vidare hantering.

– Genom den nya funktionaliteten får alla användare, oavsett roll, en tydlig visualisering om vilka produkter som eventuellt inte uppfyller de satta kraven för projektet, och kan välja att undersöka andra alternativ. Ett förbättrat certifieringsstöd är ett starkt komplement till den ordinarie avvikelsehanteringen där beställaren precis som innan kan ha förvalda ämnen som är villkorade, fortsätter Hannes Morger.

Det nya gränssnittet i Byggvarubedömningens Webbtjänst visualiserar tydligt om produkten uppfyller de satta kraven redan i sökresultatet. På produktkorten finns sedan mer information om varför produkten inte uppfyller kraven.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.