Den 10 mars gick den årliga Arkitekturgalan av stapeln på Konserthuset i Stockholm. Under dagen hölls en rad seminarier där ett paradigmskifte för att nå halveringen av koldioxidutsläpp var ett centralt tema. Hållbarhet var även en gemensam nämnare under prisutdelningen, däribland Fokus Skärholmen som vann Planpriset.
Temat för årets gala var Co-Create, att samskapa och tillsammans göra skillnad. Temat konkretiserades genom en rad föredrag med hållbarhet i fokus, bland annat genom de London-baserade arkitekterna Phineas Harper och Maria Smith vars utgångspunkt i anförandet var Less is more. Under hösten 2019 var de en del i det curatoriella team bakom Oslo Architecture Triennale, med temat De-growth och under gårdagens gala pratade Smith och Harper om vilken framtid nedväxt kan ha som bas för arkitektur och samhällsutveckling och hur arkitekturen kan förändras med nya sätt att nyttja traditionella versus resurskrävande material.
Tengboms Cecilia Holmströms brandtal kretsade kring vikten av att tänka nytt med det som redan finns. Branschen står inför ett paradigmskifte där en brutal minskning av utsläppen krävs, vilket innebär att fokus måste ligga på att bevara och utveckla det befintliga, menade Holmström. Men det fordrar också att rollen som arkitekt måste förändras.
– Vi kan inte bara använda kronor som valuta längre. Vi måste också titta på hur mycket koldioxid gestaltningen kostar och alltid välja det billigaste för klimatet.
Maya Lauridsen Faerch, chefskonsult på danska Lendager Group, lyfte fram företagets cirkulära arbetsmetod med återvunnet material i nya projekt, liksom cirkulära affärsmodeller, som ett sätt för branschen att tänka nytt och bidra till omställningen av samhällsbyggnadsbranschen.
LÄS MER: Lendager skalar upp det cirkulära byggandet
Planpriset till Fokus Skärholmen
På galan delas traditionsenligt bland annat Kasper Salin-priset och Planpriset ut. Det blev tidigare prisade Brf Viva i Göteborg som tog hem Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad. Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg belönas för “dess formkänsla, variation i rymd och ljus liksom för att arkitekter och byggföretag har lyckats skapa en fantastisk boendemiljö på en plats som tidigare tycktes omöjlig att över huvud taget bygga på.” Fokus Skärholmen blev 2019 års vinnare av Sveriges Arkitekters Planpris. Ambitionen är, förutom att över 4000 nya bostäder ska byggas, fler förskolor, skolor, mer närservice, mötesplatser och satsningar på parker och grönområden. En viktig målsättning i projektet är att utveckla området med social hållbarhet i fokus. Stockholm stad har i projektet använt bostäder som startmotor för stadsutveckling i processer som betonar dialog i lokalt förankrade projekt.
– Fokus Skärholmen är ett exempel på hur bra det kan bli när flera förvaltningar jobbar med en tydlig ambition och tar med invånarna i lokala dialogprocesser. Det har gett kunskap att peka ut framtidens attraktiva lägen redan i dag och kraft att driva sin vision, säger tf förbundsdirektör Elisabet Elfström.
Livet mellan husen
Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm tog hem Landskapsarkitekturpriset. AJ Landskap har försett platsen med ett nedsänkt planterat stråk, 6.5 meter brett och asymmetriskt placerad i gaturummet, som tar hand om dagvatten och bidrar till en trygg och bilfri miljö på en stor del av gatan, där gångbanan innanför ligger skyddad. Träd och buskträd tillsammans med höga och låga perenner, bidrar till biologisk mångfald och ger gatan ett ekologiskt, visuellt och socialt värde. Sittplatser på plattformar av trä ligger inskjutna i grönskan och binds samman av smala träspänger.
– Landskapsarkitektur är en nyckel för att skapa det trivsamma och aktiva ”livet mellan husen”. Landskapsarkitekter kan med sin expertkompetens också bidra till miljöer som är motståndskraftiga mot skyfall, stark hetta och annat som följer med klimatförändringarna. Årets vinnare är en inspirerande förebild, säger förbundsordförande Tatjana Joksimović.
Sist men inte minst var det Ludvig Hofstens bidrag Snitt som utsågs till vinnare i 72-timmarstävlingen Steel Race Reuse 2020 och fick hedersplats på Hötorget framför Konserthuset under galan. Genom användning av endast plana plåtar, som med utskurna snitt hakar i och låser varandra, skapas en konstruktion med ett självlåsande system, fri från skruv och svets.
Brf Viva tog hem Kasper Salin-priset. Christer Malmström, Malmström Edström Arkitekter, Michael Ekberg, Mikael Ahlén, Anders Johansson, alla tre från Riksbyggen samt Andreas Norrman och Robert Grandin från Malmström Edström Arkitekter.