Riksbyggens Brf Viva officiellt invigt

Riksbyggens Brf Viva officiellt invigt

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 2 september lämnade Riksbyggen över spjutspetsprojektet Brf Viva i Göteborg till de boende.

Efter många år av forskning, planering och sedan byggnation är Brf Viva nu färdigställt. På plats under invigningen var bland andra Hampus Magnusson (M), kommunalråd och ordförande i Byggnadsnämnden och Leif Linde, vd Riksbyggen. I samband med överlämningen till de boende fick föreningen ett antal tavlor som beskriver ett urval av alla arter som finns inom projektets område.

– Det har varit en fantastisk dag. Riksbyggen stannar kvar och tar hand om förvaltningen men nu är det medlemmarna i Brf Viva som tar över ansvaret att föra föreningen in i framtiden. Det som verkligen skiljer Brf Viva från många andra framtidsprojekt är att all den forskning som lagts ner omsatts till verklig handling, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggen i Göteborg.

Mer hållbar betong

Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år. Några exempel på innovationer i Brf Viva är innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil, ekosystemtjänstanalys och återanvändning av bussbatterier som energilager för solel. I Brf Viva har bostäderna också gjorts en aning mindre för att ge mer utrymme till gemensamma lokaler. Här finns bland annat ett orangeri, samlingslokal, gästarbetsplatser och övernattningslägenhet.

Annons

– Det är nu som Brf Vivas resa för ett mer hållbart sätt att bo och leva startar. Själva huset med sina tekniska lösningar, utformning och utbudet av tjänster utgör själva plattformen. Riksbyggen stannar kvar och sköter förvaltningen och tillsammans med de boende fortsätter arbetet för att utveckla en mer hållbar vardag, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Väst.

Mest uppmärksamhet har projektet kanske fått för Riksbyggens användning av en ny mer hållbar betong som ska ge 30 % mindre utsläpp av CO2, bland annat tack vare en större andel flygaska i cementen. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE – Research Institutes of Sweden.

Foto: Håkan Andersson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.