Energisatsning i Lund får internationell utmärkelse

Energisatsning i Lund får internationell utmärkelse

EU-projektet Cityfied, med stadsdelen Linero i Lund som en av de tre deltagarna, har tilldelats Smart 50 Awards som ett ledande internationellt exempel för smarta städer.

Smart 50 Awards utser årligen ett 50-tal innovativa och inflytelserika satsningar på lösningar för smarta städer i olika kategorier. Utmärkelsen delas ut på konferensen Smart Cities Connect i Kansas City, Missouri, USA.

Det EU-finansierade projektet Cityfied  som nu kommer att få ta emot utmärkelsen pågår mellan 2014 – 2019.  Förutom Lund så deltar även Laguna de Duero-Valladolid i Spanien och Soma i Turkiet. I projektet testas lösningar för att energieffektivisera och renovera befintliga stadsdelar så att de möter samma energikrav som gäller för nya bostäder.

Totalt omfattar satsningen i Cityfied 220 000 kvm renoverad yta och 2 200 lägenheter. Den svenska delen av projektet, där delar av Linero har stått modell för satsningen, går ut på att visa hur man på ett hållbart och varsamt sätt renoverar ett miljonprogramsområde. I Lund samarbetar LKF, Kraftringen, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds kommun.

– Innan åtgärderna på Linero hade husen en årlig energiförbrukning på 130 – 140 kWh per kvm. Efter genomförda energieffektiviseringen är målsättningen 70-75 kWh, vilket är lägre än gällande energikrav för nya byggnader. Energieffektiviseringen görs samtidigt som husen renoveras, vilket dessutom kunnat genomföras till rimliga hyreshöjningar, säger Håkan Ekelund, VD på LKF, i en kommentar.

Foto: Lunds kommun

 

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment