DN-skrapan miljöcertifieras enligt BREEAM

DN-skrapan miljöcertifieras enligt BREEAM

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Tidningshuset, mer känt som DN-skrapan, har genomgått en miljöcertifieringsprocess och fått bedömningen BREEAM-in-Use Very Good.

Tidningshuset byggdes åt Dagens Nyheter och Expressen och stod klart 1963. Stadsdelen Marieberg kom att bli känt som något av ett nyhetscentrum i Stockholm. Idag finns både DN och Expressen kvar och har på senare år även fått sällskap av Dagens Industri och andra medier inom Bonnierkoncernen. I takt med tiden har kvarteret gått från att vara en industribyggnad med tidningstryckeri till att idag vara ett kvarter med många olika företag, Pontus Frithiofs restaurang, co-working ytor och till och med en friskvårdsanläggning med swimmingpool.

Rotorerande värmeväxlare

Den kulturhistoriskt viktiga byggnaden DN-skrapan i Marieberg har utvecklats av Fabege till ett modernt kontorshus. Bland annat har byggnaden, som är blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, en geoenergianläggning som bidrar till att ingen kyla längre köps och att mängden köpt fjärrvärme har minskat. Källsortering, investeringar i ett nytt, platsbyggt ventilationsaggregat i källaren med parallellmontage av rotorerande värmeväxlare som minskat energiförbrukningen samt en cykelparkering med omklädningsrum som är tillgänglig för alla som arbetar i huset har även gett höga poäng i bedömningen. Här finns också en växtodling under mark för närproducerade örter och mellan huskropparna breder en stor park ut sig med grönytor längs både väggar och mark.

Annons

– Vi är stolta över att en 50-plussare får så höga poäng i miljöcertifieringsprocessen, även om vi väl känner det långsiktiga och systematiska arbete som ligger bakom det fina resultatet. Det ger energi framåt i vårt arbete att certifiera alla Fabeges fastigheter till årsskiftet, säger Sönke Leve, miljöcertifieringssamordnare på Fabege.

Foto: Fabege

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.