De skärper kraven för hormonstörande ämnen

De skärper kraven för hormonstörande ämnen

annons

Byggvarubedömningen ändrar i kriterierna nästa år. Kraven för hormonstörande ämnen skärps från och med juli 2019.

Den ekonomiska föreningen BVB Byggvarubedömningen har beslutat att accepteras-nivån för kriteriet gällande hormonstörande ämnen ska kompletteras med ämnen upptagna som hormonstörande på Chemsecs SIN-lista (i dagsläget gäller det 123 ämnen). Ändringen av kriteriet 0.5 Hormonstörande träder i kraft den 1 juli 2019.

Påverkar inte rekommenderasnivån

Den aktuella ändringen betyder att från och med 1 juli 2019 kommer produkter som innehåller mindre än 0.1 % av ett ämne upptaget som hormonstörande på SIN-listan att klara kraven för accepteras-nivån, skriver Byggvarubedömningen i ett informationsmeddelande på föreningens hemsida. Ämnena på SIN-listan kompletterar EU:s EDS-databas (Cat 1 och 2 ämnen) som kriteriet hänvisar till idag.

Byggvarubedömningen skriver vidare att ändringen inte kommer att påverka rekommenderasnivån som enligt gällande kriterier har en haltgräns på 0.01 % för ämnen upptagna som hormonstörande på SIN-listan, eller finns med i EDS-databasen (Cat 1, 2 eller 3 ämnen).

annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.