De är bäst på hållbara transporter

De är bäst på hållbara transporter

ANNONS

Annons

Eskilstuna, Göteborg och Luleå är tre av de tio kommuner som är bäst på hållbara transporter enligt kommunrankningen SHIFT.

Sedan 2014 gör konsultföretaget Trivector en årlig mätning och rankning av hur bra landets kommuner är på att arbeta med hållbara transporter. SHIFT bygger på enkätsvar från Sveriges 45 största kommuner och data från nationella databaser. Årets rankning visar att Eskilstuna, Göteborg, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Västerås och Örebro är topp tio i år. Nytt för i år är att Luleå kvalar in på listan. Kommunen har fått bonuspoäng för ett framgångsrikt arbete med kollektivtrafiken. Satsningen på nya linjer och ökad turtäthet har ökat kollektivtrafikresandet med 25 % sedan 2012.

– Luleå har imponerande många kollektivtrafikresor per invånare och år med tanke på kommunens storlek. De spelar nästan i samma division som Jönköping och Helsingborg, som är de medelstora städer i Sverige som ligger högst. Luleå är dessutom en av de städer som har landets högsta kundnöjdhet sedan flera år, säger Mats Améen, kollektivtrafikexpert på Trivector.

Luleå kommun har också förbättrat sina resultat i form av högre trafiksäkerhet, färre döda och svårt skadade på det kommunala vägnätet enligt databasen Strada samt bättre luftkvalitet avseende partiklar och kväveoxider.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.