Lunds kommun bäst på hållbara transporter

Lunds kommun bäst på hållbara transporter

Annons

Lunds kommun fick ta emot pris som bäst i Sverige på hållbara transporter under Almedalsveckan. Kommunen hamnar på första plats i den årliga kommunrankningen SHIFT.

Konsultföretaget Trivector har gjort kommunrankningen SHIFT sedan 2014. Onsdagen den 5 juli delade miljöminister Karolina Skog (MP) ut priset till den kommun som har presterat bäst i Almedalen som i år går till Lunds kommun. Detta är andra året i rad som Lund toppar rankningen.

– Att för andra året i rad toppa rankingen för hållbara transporter är ännu ett styrkebesked och ett bevis på att vårt målmedvetna och långsiktiga arbete ger resultat. Vi har en bra bredd i arbetet och en tydlig strategi för hur vi ska skapa ett transportsystem för en hållbar utveckling, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund, som var på plats i Almedalen för att ta emot priset.

Enligt Trivectors motivering har Lund har en välförankrad trafikstrategi sedan nästan 20 år tillbaka. Trafikstrategin innehåller bland annat mål om att minska biltrafiken per capita och att öka andelen som går, cyklar och reser med kollektivtrafik. Lund har även skapat bra förutsättningar för att resa hållbart genom en stor andel 30-gator, bra cykelbanor och ett långvarigt arbete med att påverka resenärers attityder och beteende. Lund utmärker sig också med låg andel bilresor och vinner dessutom bonuspoäng för bygget av den nya spårvägen.

Miljöminister Karolina Skog (MP) tillsammans med Emma Berginger (MP) och Anders Almgren (S) från Lunds kommun. Foto: Trivector

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment