Byggsandra får fler kvinnor att utbilda sig inom samhällsbyggnad

Sandra Mobaraki

Byggsandra får fler kvinnor att utbilda sig inom samhällsbyggnad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Yrkeshögskolan KYH har ökat andelen kvinnliga sökanden till sina utbildningar inom samhällsbyggnad genom ett aktivt arbete för jämställdhet. Ett fortsatt samarbete med bygginspiratören Sandra Mobaraki ska nu locka ännu fler kvinnor till branschen.

För att nå ut till en intresserad kvinnlig målgrupp samarbetar KYH sedan 2021 med bygginspiratören Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra. Genom att använda sina kanaler och medverka på KYH:s branschdagar hjälpte Sandra Mobaraki till att nå ut med budskapet om en mer jämlik byggbransch och att KYH:s utbildningar är en väg dit. Samarbetet nådde cirka 35 000 personer, och antalet kvinnor som antagits till KYH:s utbildning Byggproduktionsledare ökade från 36 procent 2020 till 54 procent 2021 i Göteborg och Malmö.

LÄS MER: Gör verklighet av mångfaldsarbetet

Annons

Nästa steg i samarbetet är en serie filmer där Sandra Mobaraki möter kvinnor som har trotsat hinder och fördomar och genom sin utbildning på KYH kommit vidare på vägen mot drömjobbet i byggbranschen. Att behöva bryta barriärer för att komma framåt är något Sandra Mobaraki känner igen sig i.

– I en av filmerna möter jag Malin, som är alumni från KYH. För henne vara det en flickdröm att komma in i byggbranschen, men hon vågade inte söka sig dit och saknade kvinnliga förebilder. Det var likadant för mig. Jag har haft ett stort intresse för branschen sedan jag var 19 år, men jag kunde inte se min plats inom byggsektorn. Det är något som jag idag jobbar hårt för att ändra på, säger Sandra Mobaraki.

– Att arbeta inom byggbranschen behöver inte betyda att du är en man med en hammare i handen och att jobbet är tungt och hårt. Vi måste visa upp den andra sidan, där du får vara med och utveckla de städer och områden som vi vistas och lever i. Att få vara delaktig i att bygga en lägenhet där familjer flyttar in, växer upp och lever sina liv bygger stolthet, säger Sandra Mobaraki.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.