Byggnads kontrollerar byggarbetsplatser

Tomas Kullberg Foto Terese Perman

Byggnads kontrollerar byggarbetsplatser

ANNONS

Annons

Byggnads Stockholm-Gotland kommer att kontrollera säkerheten på byggnadsställningar i Stockholms Län och på Gotland. Anledningen är det höga antalet döds- och allvarliga olyckor som skett.

Hittills i år har elva byggnadsarbetare omkommit på svenska arbetsplatser. Varje år inträffar tusentals olyckor på byggen som leder till allvarliga skador. Enbart i år har det rapporterats in 543 arbetsplatsolyckor i Stockholms Län och 15 stycken på Gotland. Många olyckor är kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar. Därför kommer Byggnads lokala och regionala skyddsombud att genomföra ca 150 arbetsplatsbesök under arbetsmiljöveckan och kontrollera säkerheten på landets byggnadsställningar.

– Det räcker inte att vidta åtgärder först när en byggnadsarbetare skadat sig i sitt arbete. Vi kan inte låta en byggnadsarbetare falla från en byggnadsställning för att företag ska åtgärda brister. Vi ska se till att byggnadsställningen är säker från första början, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Sedan tre år tillbaka har Byggnads arrangerat Arbetsmiljöveckan vecka 43. Tidigare år har fokus varit kvartsdamm, asbest och vibrationsskador. Under årets vecka gör Byggnads kontroller på arbetsplatser och sprider kunskapshöjande information om byggnadsställningar. Om en byggnadsställning bedöms utgöra fara för liv och hälsa har skyddsombuden rätt att stoppa arbetet.

Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.