Polskt byggbolag stäms på 5 miljoner

Torbjörn Hagelin Foto Terese Perman

Polskt byggbolag stäms på 5 miljoner

ANNONS

Annons

Byggnads har lämnat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen mot företaget MK Scaffolding för att inte ha betalat ut lön till arbetare vid ett byggprojekt i Billerud Korsnäs pappersbruk.

Det polska bolaget MK Scaffolding har under 2018-2019 arbetat med byggnadsställningar vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Enligt fackförbundets granskning har företaget systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda. Bolagets 80 anställda ska ha arbetat totalt 7878 timmar utan vare sig lön eller övertidsersättningar.

– Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men i verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan. Tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

NCC var huvudentreprenör

MK Scaffolding har varit en del av en lång underentreprenörskedja där huvudentreprenören NCC anlitat bolaget No Problems Scaffolding, ett bolag som 2018 uteslöts ur arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. No Problems Scaffolding har i sin tur anlitat tre stycken underentreprenörer varav MK Scaffoldning var ett.

– Det här är ett typexempel på hur villkor och säkerhet dribblas bort i långa kedjor av underentreprenörer. Storföretagen blundar och arbetarna längst ner får ta smällen. Jag önskar att jag kunde säga att det här var ovanligt men sanningen är att det snarare är standard ute på våra stora byggen, säger Torbjörn Hagelin.

Sponsrat innehåll från Cembrit

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Mats Lekare
    2020-10-14 at 18:05 Svara

    Det är viktigt att det städas upp bland fuskbyggen och fastigheter med dålig ventilation eftersom sjukvården är överbelastad jag hoppas att det kommer en förbättring med det snaraste.

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.