Ny forskning: stort ansvar läggs på individen i säkerhetsarbetet

Ny forskning: stort ansvar läggs på individen i säkerhetsarbetet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En ny avhandling i arbetsvetenskap från Luleå tekniska universitet har undersökt byggbranschens säkerhetsarbete. Ett stort ansvar läggs på individen i säkerhetsarbetet och det finns också förväntningar på att fler kvinnor i branschen ska leda till säkrare arbetsplatser, konstaterar forskaren Maria Johansson.

Maria Johansson, forskare i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, har genomfört intervjuer med anställda och chefer inom byggbranschen samt anställda inom företagshälsovården och arbetsgivar- och arbetstagarparter. Trots att anställda hade fått såväl information som kunskap upplevde det som svårt att efterleva säkerhetsregler, konstaterar Johansson i sin avhandling. Bland både chefer och anställda låg fokus på att ändra individens beteende snarare än att genomföra förändringar i organisationen för att förbättra säkerheten på byggarbetsplatsen.

– Min teoretiska utgångspunkt är att den enskilde anställde formar sina normer och beteenden i samspel med de normer och beteenden som finns i arbetsgruppen. Det blir därför svårt för den enskilde att helt och hållet själv välja sitt beteende. Därmed blir det också svårt att genomföra förändringar som alltför ensidigt fokuserar på den enskildes säkerhetsbeteende, säger Maria Johansson i en intervju på universitetets hemsida.

Förväntningar på kvinnor

I flera av intervjuerna framkommer det också att det finns en förhoppning om att fler kvinnor i branschen ska bidra till att minska machokulturen i byggbranschen och därigenom förbättra säkerheten. I avhandlingens fjärde studie undersöktes därför hur man pratar om kvinnor i branschen genom att analysera texter på nätet, mestadels engelskspråkiga sådana, bland annat bransch- och facktidningar.

– Analysen visar visserligen att kvinnor är välkomna. Men de efterfrågas inte i första hand i egenskap av duktiga hantverkare och ledare utan för deras föreställda förmåga att förändra kulturen i byggbranschen, säger Maria Johansson.

Sponsrat innehåll från Bauroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.