Brunkebergstorg vinnare av Stenpriset

Brunkebergstorg vinnare av Stenpriset

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Stenpriset som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt har tilldelats Nya Brunkebergstorg i Stockholm vid en ceremoni på torget.

Gestaltningen av Nya Brunkebergstorg är resultatet av ett nära samarbete mellan landskapsarkitekterna Åsa Drougge, Nivå landskapsarkitektur, och Kristina Menyes Nyman, Stockholms stad.

– Jag är jätteglad att vi på Nivå får Stenpriset. Att resurser och omsorg läggs på stadens offentliga miljöer är viktigt och behöver uppmärksammas. Det är våra gemensamma vardagsrum där alla kan mötas och få syn på varandra, säger Åsa Drougge.

Annons

Juryns motivering löd:

Nya Brunkebergstorg har återtagit sin historiska roll som ett torg. Nya träd, bänkar, planteringar och en belysning som lyfter fram de omarbetade fontänerna har skapat en modern plaza med ett luftigt och sammanhållet utseende. Naturstenen i torgets golv fyller en nyckelfunktion genom att hålla
samman torget från fasad till fasad. Vi får även en provkarta på de många nyanser som en och samma typ av sten – Tossene Grå Bohusgranit – ger vid olika bearbetningar. Torget får liv och variation, med starka kontraster och subtila nyanser i den livfulla ytan.

Foto: Sveriges Stenindustriförbund

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.