Betong med återvunnet råmaterial

Betong med återvunnet råmaterial

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Heidelberg Materials nya produktsortiment, BIO Recycle (BIO R), använder återanvänd krossad betong som ballastmaterial i stället för jungfruligt material.

– Produkten ligger i linje med bolagets övergripande mål att minska klimat- och miljöpåverkan från våra produkter, säger Jonas Axeling, marknadschef för Heidelberg Materials Betong Sverige och fortsätter:

– Vi har under en längre tid framgångsrikt byggt upp ett produkt- och tjänsteutbud med fokus på minskad klimatpåverkan. Nu tar vi nästa steg och möjliggör cirkulära flöden för att minska användandet av jungfruliga resurser i byggandet.

Upp till 25 % kan användas

Inom BIO R finns tre nivåer med olika procentandel återvunnen ballast. Nivåerna definierar maxgränsen för återvunnen ballast utifrån givet användningsområde och exponeringsklass.

Annons

I vissa fall kan hela 25 procent återvunnen ballast av den totala ballastmängden användas. I alla konstruktionsdelar tillåter gällande regelverk idag 5 procent.

– Betongen som i dag används i BIO R är returbetong som krossas och blir till återvunnen betongballast (ÅVB), men på sikt kan det handla om att återanvända hela betongkonstruktioner, säger Jonas Axeling och ger exempel från kontinenten där Heidelberg Materials i Nederländerna framgångsrikt har utvecklat en liknande produktkategori.

Stockholm först

I Sverige har produktutvecklingen skett under flera år där Heidelberg Materials levererat tusentals kubikmeter betong med upp till 5 procent återvunnen ballast.

– Nu lanseras vi BIO R som en ny del i vår produktportfölj. Först ut blir Stockholmsområdet, men på sikt ska vi erbjuda den i flera regioner, säger Jonas Axeling och sammanfattar: vi använder betong som ballast i betong. Enkelt, eller hur?

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.