Första 100% elektriska betongbilen med full lastkapacitet i Sverige

Första 100% elektriska betongbilen med full lastkapacitet i Sverige

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I december började Sveriges första 100 % elektriska betongbil rulla som kan ta en full last betong, på Stockholms gator. Betongbilen är den första leveransen i samarbetet mellan Volvo och Heidelberg Materials Northern Europe som inleddes i juni 2023.

Syftet med samarbetet är att gemensamt undersöka och utveckla hur Heidelberg Materials aktiviteter inom lastning och transport kan lösas med hjälp av elektrifierade fordon.

– Vi håller på att gå över till en modernare och på sikt helt fossilfri fordons- och pumpflotta för att klimatanpassa våra transporter. Denna leverans är bara första steget, säger Per Berglund, vd för Heidelberg Materials Betong Sverige, som är användare av betongbilen.

Samma höga transporteffektivitet

Ellastbilar har funnits på marknaden under några år, men detta är den första 100% elektriska betongbil som kan lasta en full last betong, vilket är ett viktigt steg för att inte kompromissa med transporteffektiviteten.

Annons

‒ Partnerskapet med Volvo är ett flaggskeppsprojekt i vår bransch med potential att väsentligt driva på utfasningen av koldioxid genom hela vår värdekedja i norra Europa. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans för att identifiera och införa innovativa lösningar för en snabb klimatomställning i byggsektorn, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.

Lägre utsläpp och tystare stadsmiljö

Att hitta sätt för att minska klimatpåverkan är avgörande för att Heidelberg Materials ska kunna nå noll nettoutsläpp av koldioxid i hela sin värdekedja, och transportaktiviteter utgör en betydande andel.

I Heidelberg Materials norra Europaregion står landbaserade transporter för totalt 6 procent av klimatbelastningen i hela värdekedjan. Elektrifiering av fordonsflottan har potential att minska de årliga utsläppen med upp till 200 000 ton koldioxid. Dessutom ger elektrifierade fordon en tystare och bättre arbets- och stadsmiljö.

Kort fakta om lastbilen

Kan lasta lika mycket som en traditionell betongbil.
En laddning beräknas räcka till en dags leveranser, med en kortare laddning under lunch.
Bilen ägs och körs av Construction Logistics Sweden AB som Heidelberg Materials Betong Sverige är delägare i.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.