Återanvänder asfalten utanför Arvidsjaur

Återanvänder asfalten utanför Arvidsjaur

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det är Peab Asfalt som kommer att arbeta med beläggning och förstärkningslager på tre vägar utanför Arvidsjaur efter vunnet kontrakt. Väg E45 Slagnäs-Avaviken ska underhållas såväl som de intill liggande vägarna 633 och 1992.

För att genomföra förstärkning- och beläggningsåtgärderna kommer det att krävas en del upptagsfräsning och djupfräsning. Genom att fräsa bort det översta lagret av den befintliga asfalten kan man återanvända cirka 15 000 ton i den nya asfaltmassan. Något som sparar på både transporter som behovet av nytt material. Förutom att återanvända den uppfrästa asfalten kommer det att läggas ytterligare 25 000 ton ECO-Asfalt.

Ansenlig minskning av koldioxidutsläpp

– Det är alltid roligt med projekt där vi har möjlighet att minska klimatpåverkan. Med hjälp av ECO-Asfalt och upptagsfräsningen minskar vi koldioxidutsläppen väsentligt. Det är också ett perfekt sätt att återanvända material, säger Björn Qvarfordt, platschef på Peab Asfalt.

Arbetet kommer att pågå under 2024 och 2025. Tack vare ECO-Asfalt och återanvändning av material minskas klimatavtrycket med cirka 900 ton CO2. Ordersumman beräknas uppgå till cirka 65 miljoner kronor.

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.