Peab Asfalt tar nästa steg mot klimatförbättrad asfalt med lignin

Peab Asfalt tar nästa steg mot klimatförbättrad asfalt med lignin

ANNONS

Annons

I samarbete med Forshaga kommun asfalterar Peab Asfalt ytterligare en teststräcka med lignin på Bråtvägen.

Lignin är träets naturliga bindemedel och när det delvis ersätter det oljebaserade bitumen uppnås både miljömässiga och tekniska fördelar. Förutom ligninets miljömässiga fördelar räknar Peab Asfalt också med en positiv klimateffekt av att biomassa binds in i asfalten.

– Vi ser detta som en mycket spännande utveckling, där vi med råvaror från skogen kan sänka våra CO2-utsläpp och samtidigt göra oss mindre importberoende. Kan vi driva utvecklingen mot att mer bindemedel till våra belagda vägar hämtas ur nordiska skogar är det mycket positivt. Vi ser miljömässiga fördelar, jobbskapande och mer hållbara beläggningar framför oss när vi nu utvecklar tekniken med att tillsätta lignin till vår ECO-Asfalt, säger Johan Bolander, arbetschef tillverkning, Peab Asfalt.

LÄS MER: Peab startar unikt projekt – lägger asfalt med lignin

Sträckan som läggs asfalteras med ECO-Asfalt där bindemedlet nu delvis byts ut mot lignin och levereras av Stora Enso. Sedan två år tillbaka används ECO-Asfalt i Forshaga kommun. Vid tillverkningen av asfalten används då bioolja för torkning och uppvärmning av ballasten. Eftersom det är den mest energikrävande delen av processen minskas utsläppen av koldioxid radikalt jämfört med förbränning av fossila bränslen.

– Förra året utförde vi våra första testytor med lignin och i år har arbetet intensifierats. Vi har nu gjort försök och provytor i ett antal kommuner samt även en teststräcka tillsammans med Trafikverket. Våra beläggningar med lignin har så långt visat på goda resultat. Det känns väldigt spännande och viktigt att ha det här branschöverskridande samarbetet samt att arbeta nära våra kunder för att utveckla en klimatförbättrad och mer beständig asfaltbeläggning. Samarbete är en förutsättning för att driva dessa frågor framåt. Vi är glada över att vi får lägga den här teststräckan tillsammans med Forshaga kommun och Stora Enso, säger Lars Jansson, laboratoriechef, Peab Asfalt.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.