Ny produkt kan revolutionera betongbranschen – minskar klimatavtrycket med 95 procent

Ny produkt kan revolutionera betongbranschen – minskar klimatavtrycket med 95 procent

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett betydande tekniskt genombrott har gjorts av Boliden där slagg från befintlig metallproduktion i smältverk kan omvandlas till cementersättning. Nu meddelar företaget att ett initialt projekt med den svenska betongkoncernen Thomas Concrete Group bekräftar såväl produkt- som produktionsprestanda.

Åke Roos, Programansvarig på Boliden, utvecklar:

–På Boliden vill vi driva industrins omställning och vår nya produkt är ett klockrent exempel på hur innovation, adaption och 100 år av ingenjörskonst kan bidra till en ljusare framtid för kommande generationer. Cement står för en stor del av det globala koldioxidutsläppet, vilket förstås gör branschen angelägna om att hitta nya, alternativa produkter utan att kompromissa med kvalitet. Projektet med en ledande aktör som Thomas Concrete Group var därför ett naturligt steg i processen, och därtill ett fint exempel på ett samarbete sprunget ur samma ambitionsnivå, säger Åke Roos.

Högre utbytesgrad med minskad negativ miljöpåverkan

Som första gruv- och metallföretag i världen har Boliden gjort ett banbrytande genombrott där slagg från befintlig metallproduktion i smältverk modifieras till cementersättning. Jämfört med traditionell betongproduktion innebär Bolidens nya produkt att klimatpåverkan kan reduceras med cirka 95 procent för varje andel vanlig cement som ersätts. Tekniken möjliggör dessutom ett bättre metallutbyte för Boliden.

Ett initialt projekt tillsammans med den svenska betongkoncernen Thomas Concrete Group bekräftar såväl produkt- som produktionsprestanda, och i dagsläget har produkten förbättrats ytterligare, med en fördubblad reaktivitet jämfört med den första prototypen. Det resulterar i en högre utbytesgrad som vidare sänker koldioxidavtrycket.

Föregångare gällande hållbarhet

Thomas Concrete Group investerar stort i forskning och utveckling för att minska betongens klimatpåverkan. Forskning sker även på RISE samt vid universitet och högskolor. Testerna tillsammans med Boliden har pågått i 18 månader och prototypblocken producerades i Thomas Concrete Groups dotterbolag Thomas Betongs fabrik i Lane-Ryr.

–Vi har som ambition att kontinuerligt minska vårt koldioxidavtryck och vara föregångare för en mer hållbar byggsektor. Den svenska byggbranschen behöver ställa om till klimatneutralitet, men tempot behöver öka samtidigt som man bibehåller konkurrenskraften. Och då är forskning och projekt av det här slaget helt avgörande, säger Lennart Björnström, COO på Thomas Concrete Group.

Patentansökningar inlämnade

Patentansökningar för Bolidens cementersättning har lämnats in och en förstudie avseende kommersialisering av produkten har inletts. Vidare har en förstudie kring en produktionsanläggning med kapacitet för minst 250 000 ton per år påbörjats. Studien beräknas slutföras under första kvartalet 2025,

 

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.