Betong dominerar svenskt bostadsbyggande

Betong dominerar svenskt bostadsbyggande

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån gällande stomtypers marknadsandelar under 2014 visar att betong fortsätter vara den dominerande stomtypen vid byggandet av flerbostadshus.

Betong uppvisade även en liten ökning i marknadsandel jämfört med föregående år och behåller därmed den starka position som den haft sedan början på 2000-talet, skriver Cementa.

En genomgång som publicerades i tidningen Samhällsbyggaren förra året redovisade utvecklingen av marknadsandelar under perioden 2000 till och med 2012. Slutsatsen var att betong har varit dominerande under hela denna period. Med färsk statistik från SCB kan man nu också konstatera att betong fortsätter att vara det dominerande stommaterialet (88.6%, 2014) vid byggandet av flerbostadshus, att jämföra med exempelvis trä (8,9 %, 2014) och stål (2,6 %, 2014). Betong har därmed ökat sin marknadsandel med 0.6% jämfört med år 2013.

Betonganvändandet ökat mest i Göteborgs- och Malmö-området jämfört med föregående år. På övriga geografiska marknader är andelarna mer eller mindre oförändrade.

Annons

– Statistiken visar att betong varit helt dominerande i byggprojekten i storstadsregionerna och att marknadsandelarna för betong ökar samtidigt som trä har tappat något i marknadsandel. En anledning kan vara att det nu finns omfattande resultat från både trä- och betongforskningen att luta sig mot att beställare har möjlighet att kunna kvantifiera byggnaders funktion och livslängd, och det har varit positivt för betong som stommaterial, säger Robert Larsson, Projektledare Utveckling, Cementa.

Källa: Cementa

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.