Automatisering av större fastigheter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Genom fastighetsautomation kan man uppnå en optimal funktion för byggnaden och med smarta lösningar spara miljö och pengar, utan att tumma på hyresgästens bekvämlighet.

Jonas Tannerstrand är chef för el och automation på Örebro bostäder och har omfattande kunskaper och tydliga visioner för automatiseringar i större fastigheter.

– Det bästa tipset för fastighetsbranschen är att inse att de bästa framtida systemlösningarna inte bygger på de lösningar som använts traditionellt inom fastighetsbranschen, utan kommer från industriella tillämpningar, som maskinbyggare och andra områden. Grejen är att ändra tankesätt och betrakta huset som en maskin. En maskin som ska fungera i 100 år eller mer.

Genom att omsorgsfullt göra alla teknikval utifrån den vetskapen samt att husen tillsammans i ett område ska vara delar av ett framtida tekniskt ekosystem så inser man att fastighetsautomationssystemet måste byggas på ett sätt så att alla ingående delar ska kunna bytas ut under husets livstid. Men där man samtidigt kan upprätthålla hela systemfunktionen, fortsätter Jonas.

Individuell mätning av vatten

Genom att använda ett system som består av delar i huset, enheter för insamling av mätvärden lokalt i huset, kan man lätt fördela de individuella kostnaderna. Dessa enheter kommunicerar med en central server som i slutändan ombesörjer individuell fakturering av förbrukningen. Det är ett exempel på ett system vars funktion man antingen kan uppnå via en öppen teknisk lösning eller en sluten så kallad proprietär teknisk lösning.

Annons

– Jag tycker man har en skyldighet att minska risken för sin arbetsgivare, både den tekniska och ekonomiska risken. Då blir tekniskt öppna system det enda möjliga för fastighetsägare med stora bestånd, säger Jonas.

Bästa tipsen

– Har man en öppen teknisk plattform så kan man börja använda sig av en rad funktioner i de hus man ser att man kan ha användning för dem. Jag tänker på väderstyrning (styrning av husets värmesystem baserat på aktuellt väder), prognosstyrning (styrning baserat på kommande väder), fastighets-EKG (kontinuerlig övervakning av husets strömbehov) och effektvakt (en funktion som tillfälligt stänger av värmen och prioriterar värme för tappvarmvatten, något som minskar kostnader utan påverka komforten för hyresgäster), råder Jonas.

Årets Inspiratör

Jonas blev nyligen vald till Årets inspiratör/Örebroregionens energipris.

– Att få veta att man blivit en del i en nomineringprocess gav en väldig boost och att därefter få ta emot ett pris ger ju väldigt mycket energi till de framtida utmaningar vi står inför. Det är lätt att själv bli inspirerad och förmedla detta, när det finns ett så genuint engagemang hos kollegorna, säger Jonas.

I motiveringen stod det bland annat: ”Genom ett starkt och uthålligt engagemang, nytänkande hämtat från industrin, och stor kunskap har Jonas skapat regional, nationell och även internationell uppmärksamhet åt Örebro bostäders energieffektiviseringsarbete. Jonas delar gärna med sig av sin kunskap och de metoder man har utvecklat inom företaget vilket nu inspirerar andra aktörer i landet.”

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.